O expoziţie cu genericul „Relaţii internaţionale. Tineri arhitecţi din Germania“ a fost vernisată ieri la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei. Expoziţia este compusă din 14 proiecte arhitecturale, realizate în mare parte după 2004, de către tineri arhitecţi germani.
Evenimentul a fost organizat de Ambasada Germaniei în R. Moldova, Institutul pentru relaţii culturale internaţionale şi instituţia gazdă. Anterior, expoziţia a fost prezentată în Italia, Africa de Sud, India şi România.
În alocuţiunea sa, Ambasadorul Republicii Federale Germania în Republica Moldova, Julia Monar, a menţionat că, deşi se află doar de două luni în ţara noastră, a reuşit să participe la două expoziţii organizate în cadrul Muzeului Naţional de Artă al Moldovei. Oficialul a adus sincere mulţumiri directorului instituţiei, Tudor Zbârnea, pentru fericita ocazie de a găzdui o expoziţie deosebită a tinerilor arhitecţi din Germania.
La rândul său, șeful adjunct al misiunii diplomatice germane în Republica Moldova, Florian Seitz, a afirmat că modelele etalate în cadrul expoziţiei prezintă edificii amplasate în Europa, America de Nord, America de Sud, Asia, fiind exemple din domeniile: urbanism, design interior, peisagistică, construcţii industriale şi locative, edificii culturale, instituţii de învăţământ. Diferenţele tematice şi regionale ale proiectelor subliniază diversitatea arhitecturii moderne germane, contribuind la atractivitatea expoziţiei.
Florian Seitz a subliniat că din punct de vedere arhitectonic, oraşul Chişinău este o provocare. „Prin această expoziţie venim cu un impuls care ar iniţia o discuţie despre viitorul arhitectural al Chişinăului”, a precizat diplomatul.
Directorul Muzeului Naţional de Artă al Moldovei a accentuat că instituţia pe care o conduce colaborează fructuos cu Ambasada Germaniei, iar expoziţia vernisată astăzi este o lecţie excepţională pentru noi, deoarece vine cu nişte modele şi pentru spaţiul nostru urbanistic, care suferă foarte mult.
Expoziţia va fi deschisă până la 22 octombrie.
sursa: moldpres.md