Autorități publice locale, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale, antreprenori și meșteri populari din Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova au participat la un seminar privind organizarea evenimentelor rurale și serviciilor de ospitalitate.
Seminarul a avut loc în cadrul unui proiect implementat de ADR Nord în parteneriat cu Universitatea Tartu Pärnu College din Estonia și Universitatea de Stat din Moldova și a fost ținut de către un grup de experți estoni la Bălți.
În cadrul seminarului organizat la Bălți, directorul interimar al ADR Nord, Ion Iliev, a mulțumit experților din Estonia pentru suportul oferit. „Dezvoltarea turismului înseamnă noi locuri de muncă și mai multe oportunități pentru meșterii populari, dar și pentru toți cei care își doresc să dezvolte afaceri în acest domeniu. Suntem interesați să punem în valoare destinații turistice din nordul Moldovei”, a spus Ion Iliev.
Tatjana Koor, lector în managementul turismului, și Gristel Leetma, managerul proiectului, au prezentat informații despre programul de dezvoltare a turismului implementat de ADR Nord în parteneriat cu Universitatea Tartu Pärnu College din Estonia și Universitatea de Stat din Moldova. La rândul său, Aivar Ruukel, antreprenor în domeniul turismului, a vorbit despre turismul din Estonia și cum se comercializează serviciile, iar Marika Kose, lector la Universitatea de Științe ale Naturii din Estonia și antreprenoare, a prezentat ample informații despre organizarea evenimentelor și dezvoltarea produsului în sfera turismului rural, bazându-se pe exemplul Romantic Coastline din țara sa. Totodată, au fost prezentate „Ghidul de gestionare a evenimentelor” și două studii de caz. De asemenea, participanții la seminar a fost implicați în desfășurarea unui exercițiu practic.
Menționăm că marți, 28 august, delegația estonă a vizitat mai multe obiective turistice din raionul Glodeni și a participat la festivalul „Art Fest”, organizat la tabăra de odihnă „Andrieș” din satul Hâjdieni. Acest traseu turistic a servit drept studiu de caz în timpul seminarului, experții din Estonia oferind observații și recomandări prețioase.
Recent, o delegație din nordul Moldovei a efectuat o vizită în Estonia, unde a studiat cum să organizeze evenimente rurale și să ofere servicii turistice.
Bugetul proiectului „Împuternicirea femeilor și tinerilor prin creșterea abilităților și competențelor lor în domeniul designului evenimentelor rurale și serviciilor de ospitalitate”, în cadrul căruia a fost organizată vizita de studiu în Estonia, este 45.152 de euro. Banii sunt oferiți de Ministerul Afacerilor Externe al Estoniei. Proiectul este implementat în perioada august 2017 – ianuarie 2019.
Dina Roșca