Elevii Liceului Teoretic „Universul” din capitală au participat la lecții de educație rutieră
Peste 350 de elevi ai claselor primare, din cadrul Liceului Teoretic „Universul” din capitală, au participat la lecții de educație rutieră în cadrul proiectului pilot “În siguranță la școală – în siguranță acasă”, notează INP.
Angajaţii Inspectoratului Naţional de Patrulare în parteneriat cu reprezentanţii Automobil Club din Moldova (ACM) le-au prezentat elevilor principalele reguli rutiere privind circulația pietonilor și bicicliștilor. Orele de educație rutieră s-au desfășurat pe un teren portabil al siguranţei rutiere, oferit de către ACM. Cu indicatoare şi o stradă improvizată, inspectorii de patrulare au prezentat normele de conduită rutieră și au insistat asupra formării sentimentelor de respect față de toți participanții la trafic. De asemenea, s-a urmărit sensibilizarea elevilor față de situațiile extreme, de urgență, care se pot întîlni pe un drum public și nu în ultimul rînd au adus la cunoștință care sînt regulile de bază pe care copiii trebuie să le respecte:
– să se ghideze după indicatoarele rutiere;
– să se echipeze corespunzător atunci cînd circulă cu rolele sau bicicleta;
– să poarte, pe timp de amurg sau condiţii meteo nefavorabile, accesorii reflectorizante sau îmbrăcăminte de culori aprinse, pentru a fi mai vizibili în trafic.
Elevii au fost extrem de intuziasmați, răspunzînd la întrebările poliţiştilor, plecînd acasă cu multe lucruri învăţate.
Proiectul pilot “În siguranță la școală – în siguranță acasă”, are ca scop însuşirea regulilor de circulaţie, respectarea acestora şi totodată prevenirea accidentelor de circulaţie în randul copiilor.
Astfel, pentru prevenirea implicării copiilor în accidentele rutiere, Poliția recomandă părinţilor să-i înveţe pe cei mici:
– să circule numai pe trotuare;
– să nu staţioneze pe bordura trotuarelor deoarece se pot dezechilibra şi cădea în faţa maşinilor;
– să nu traverseze drumurile publice prin alte locuri decât prin cele special amenajate şi semnalizate prin indicatoare sau marcaje;
– să traverseze numai pe culoarea verde a semaforului, iar în lipsa acestuia pe la colţul străzilor şi numai după ce s-au asigurat corespunzător;
– acolo unde nu există amenajate trotuare să se deplaseze numai pe partea stângă a drumurilor, cît mai aproape de marginea acestora, dar nu în grup, ci în şir, unul după altul;
-să nu se joace pe partea carosabilă a drumurilor publice;
– să nu se angajeze în traversarea căilor rutiere în fugă, prin faţa sau spatele autovehiculelor staţionate, ori a mijloacelor de transport în comun oprite în staţii;
– dacă circulă cu bicicletă, să evite zonele aglomerate şi arterele principale cu trafic mare; dacă totuşi ajung cu bicicleta într-o intersecţie, să respecte semnificaţia indicatoarelor şi să-şi sporească atenţia.
Diana Munteanu