Forfotă mare în holul liceului „Boris Dânga” din orașul Criuleni. Ei au pregătit listele electorale și buletinele, cabinele și urnele de vot și fiecare elev își așteaptă rândul să își facă alegerea. În toată această vâltoare se citesc emoțiile pe chipul lor, dar și mișcările care le trădează exaltarea.
După aproape o lună de pregătiri și agitație, elevii participă la un scrutin organizat de ei. Nu e un simplu joc, totul se petrece ca la carte, cu reguli stricte și proceduri exacte.
La mijloc de septembrie, în jur de 26 de elevi ai liceului din Criuleni au participat la o instruire oferită de Centrul de Instruire Continuă în domeniul Electoral (CICDE) de pe lângă Comisia Electorală Centrală (CEC), iar apoi pe parcursul a 20 de zile au organizat un scrutin adevărat: au instituit Comisia Electorală Școlară, responsabilă de organizarea și buna desfășurare a alegerilor, candidații și-au promovat programele electorale și totul a culminat cu scrutinul propriu-zis pentru alegerea membrilor în Consiliul de elevi ai școlii.
Agitația electorală a avut loc la ora de dirigenție, dar și la Adunările generale ale elevilor, la care concurenții electorali își promovau platforma. Partidele școlare au fost constitute din, cel puțin, 10 elevi, din clase diferite. În cursa electorală, pentru obținerea unui loc în Consiliul de elevi al liceului, în afară de partide, s-au avântat și unii candidați independenți, așa cum a făcut și Ion Rapcea, din clasa a XII-a.
Alegerile au avut loc fără mari abateri, iar secretul votului a fost respectat, dă asigurări Laura Rînja, la fel din clasa a XII-a, care a deținut funcția de secretar al Comisiei Electorale.
Organizarea acestui exercițiu a avut loc cu ajutorul CICDE și face parte din Campania destinată elevilor „Luna electorală în școli”. Au fost selectate 26 de instituții de învățământ din 11 raioane din nordul, centrul și sudul Republicii Moldova, unde au fost organizate instruiri. Aceste instruiri au durat, în medie, patru ore și au constat din prezentări, jocuri interactive pe tematică electorală și a avut loc și simularea scrutinului. În total, au fost instruiți 564 de elevi din toată țara.
Suportul didactic al trainingurilor au constat în două ghiduri, unul în format text și altul în format video, prin care, de-a fir a păr, li s-a explicat școlarilor ce au de făcut.
„Luna de informare electorală în școli” este parte a campaniei de informare și educare civică „Democrația contează”, inițiată de Comisia Electorală Centrală. Această campanie este parte a proiectului„Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, realizat de PNUD Moldova, cu suportul financiar al Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Ambasadei Marii Britanii la Chișinău, prin intermediul Fondului pentru Bună Guvernare și al Ambasadei Olandei prin Programul Matra.
Dina Roșca