Ministrul Economiei și Infrastructurii, Octavian Calmîc, în cadrul unui interviu acordat pentru publika.md, a vorbit despre proiectul interconectării de rețele energetice, gaze și electrice, moldovenești cu cele din Uniunea Europeană, prin România.
„La acest subiect, probabil, s-a discutat cel mai mult de la independenţă încoace. De fapt, în anii 2017 şi 2018, s-au înregistrat cele mai mari progrese. Pe de o parte, s-a făcut documentaţia tehnică, dacă ne referim la interconectarea pe gaze naturale. Gazoductul Iaşi-Chişinău prin Ungheni, fiindcă asta e denumirea lui oficială, am făcut această documentaţie tehnică, am găsit resursele financiare necesare, sunt doi investitori de bază, care ne împrumută resursele financiare ca să acoperim toate cheltuielile, astfel încât acest gazoduct să fie construit. Vorbim despre investiţii de aproximativ 90 de milioane de euro şi, de fapt, suntem în proceduri acum, astfel încât, până la sfârşitul anului 2018, acest gazoduct să fie finalizat”, a precizat el.
Prin urmare, a comunicat despre modelele de implementare a proiectului.
„Există două modele de implementare a acestui proiect. Unul sub responsabilitatea şi iniţiativa statului sau a Guvernului Republicii Moldova, cu toate procedurile internaţionale care ţin de tendere şi multe alte aspecte, care trebuie să fie efectuate. A doua procedură ţine de cea privată, care, în viziunea noastră, este cea mai necesară şi mai optimă ca timp şi cost de investiţii şi ca eficienţă utilizării acestor investiţii. Pentru că trebuie să dăm aprecieri sectorului privat, ei sunt mult mai rapizi, sunt mult mai eficienţi atunci când vorbim despre anumite investiţii, indiferent de sectoare”, a comunicat el.
Totodată, Ministrul a vorbit despre acțiunile întreprinse de stat, în cazul în care nici o companie nu va participa la privatizare.
„Deci, noi suntem acum într-un proces de privatizare a companiei Vestmoldtransgaz, care este responsabilă de acest gazoduct, implementarea acestui proiect până la sfârşitul anului viitor. Sperăm ca la sfârşitul lunii decembrie, cel puţin una din companiile europene va participa la această procedură de privatizare cu un angajament financiar de a construi acest gazoduct până la sfârşitul anului 2018. În cazul în care nu va participa nicio companie la privatizare, sigur că statul va continua acest proiect pe riscul şi responsabilitatea proprie. Foarte mult ne dorim să indentificăm o companie de transport de gaze din Europa, care are tradiţii şi experienţă şi care va gestiona acest proiect de transport de gaze naturale pe teritoriul Republicii Moldova şi atunci, într-adevăr, va apărea această alternativă de gaze naturale în Republica Moldova, celei tradiţionale din spaţiul Estic, din Federaţia Rusă şi va fi şi o competiţie pe tarife şi pe preţuri la gaze naturale”, a conchis el.
Dina Roșca
Prezicător și Calmîc ca și Moisei Lepădatu, da ? nici nu am trecut în 2018 da deja el vede că s-au înregistrat progrese ? Glumesc și eu, dacă va menține ritmul ca în 2017 ap 2018 poate fi chiar mai bun ca anul acesta
Eu sper în 2018 creșterea economică să fie mai mare de 4%, este loc de mai bine domnule ministru, în 2017 ați demonstrat că se poate și că știți cum să duceți țara înainte, 2017 a fost mai greu că era instabilitate, pentru 2018 am mari așteptări
Sa inteleg ca vor fi cele 10 000 de locuri de munca cu salari de peste 300 euro?
Pentru noi e foarte important să construim acest gazoduct cît mai rapid, ar fi încă o etapă în vederea securității energetice a RM.