La 19 decembrie 2016, ministrul mediului Valeriu Munteanu a participat la finalizarea proiectului de fortificare a barajului lacului Ghidighici (,,Asigurarea protecției mun. Chișinău împotriva inundațiilor prin fortificarea barajului lacului de acumulare Ghidighici. Reconstrucția evacuatorului de fund”).
Potrivit unui comunicat al Ministerului, lacul de acumulare Ghidighici este proprietate publică a statului și se află în gestiunea Agenţiei „Apele Moldovei”, subordonată Ministerului Mediului.
Barajul lacului Ghidighici a fost construit în anul 1962 şi reţine unul dintre cele mai mari lacuri din republică, cu o suprafaţă de 840 de hectare. Conform evaluării efectuate anterior, fără efectuarea unor lucrări de reparație urgente, ar fi existat un pericol iminent de inundații, care puteau afecta municipiul Chișinău.
Barajul lacului Ghidighici nu corespundea cerinţelor minime de securitate, mecanismul de reglare a nivelului apei funcţiona parţial, astfel că procesul de scurgere prezenta pericol de provocare a scurgerii spontane.
În data de 28.04.2015 Ministerul Mediului, prin decizia Consiliului de administrație al Fondului Ecologic Național, a fost aprobat finanțarea proiectului Agenției ,,Apele Moldovei” de fortificare a barajului lacului de acumulare Ghidighici în sumă de 3,3 mln MDL.
Astfel, în decurs de aproximativ un an, lucrările la fortificarea barajului lacului de acumulare Ghidighici au fost finisate, fapt consemnat de către comisia de recepție la terminarea lucrărilor de construcție care s-a întrunit la fața locului.
Prin procurarea pompei de producție italiană, vanelor de producție germană și altor piese și echipamente noi, cu indicatori de performanță net superiori pieselor sovietice, starea barajului s-a îmbunătățit considerabil, odată cu el obținându-se și un nivel mai ridicat al indicelui de securitate și protecție contra inundațiilor.
Lucrările de îmbunătățire a funcționării canalului au fost realizate cu ajutorul scafandrilor, care au efectuat și curățirea de nămol a sectorului alăturat intrării în camera vanelor și curățirea directoarelor de vegetație acvatică, mușchi și calcar cochilifer.
Canalul de evacuare a fost lărgit și adâncit în albia de sol pentru a putea asigura scurgerea debitului de calcul maxim de 5,6 m3/s. Lărgirea a fost efectuată pe partea malului stâng după cursul apei.
După efectuarea lucrărilor de fortificare, cu o întreținere corespunzătoare, durata de viață a barajului lacului de acumulare Ghidighici a fost prelungită cu încă cel puțin 50 de ani.
Dina Roșca