Deputatul independent, Iurie Dîrda, în cadrul unei postări pe blogul său, a comunicat „mișcarea ce ne poate ajuta să avansăm în soluţionarea a trei probleme”.
„Întotdeauna am fost adeptul abordării problemelor în complex, pentru că ferma mea convingere este că o problemă niciodată nu există ca ceva separat, suspendat şi că inevitabil are conexiuni de ordin „extern”. Iar dacă veţi ridica toate publicaţiile mele anterioare veţi vedea că trei teme m-au preocupat tot timpul în mod prioritar – migraţia, tinerii şi dezvoltarea mediului de afaceri. Urmăresc foarte atent ce se întâmplă în direcţiile respective, iar o recentă hotărâre a Guvernului mi-a atras atenţia în mod deosebit. Mă refer la hotărârea de aprobare a Planului de acțiuni pe anii 2018-2020 pentru implementarea Strategiei de dezvoltare a sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii”, a menționat el.
Prin urmare, Dîrda a vorbit mai multe detalii cu privire la Planul de acțiuni. „Planul prevede că, anual, 2500 de întreprinzători, dintre care 200 de migranți sau rude de gradul I ale acestora, vor fi instruiți în vederea dezvoltării abilităților antreprenoriale. Din hotărârea Guvernului desprindem că, totodată, statul va învăța agenții economici cum să-și găsească parteneri externi de afaceri și va spori numărul de antreprenori informați despre cadrul legal care reglementează activitatea IMM-urilor. De asemenea, vor fi susținute femeile în afaceri. Iar în comunicatul de presă al Executivului, ce a fost emis cu această ocazie, se menţionează că astfel în fiecare an 100 de afaceri nou create de către femei vor fi finanțate cu granturi mici și alte zece afaceri cu potenţial de export – cu granturi pentru investiţii mari. Aceste acțiuni vor face posibilă crearea a 200 de locuri de muncă anual. Totodată, antreprenorii vor beneficia și de garanții financiare pentru crearea și dezvoltarea afacerilor. În anul curent, IMM-urile vor avea acces la 197 de garanții financiare”, a declarat Dîrda.
El și-a argumentat opinia cu privire la importanța hotărârii de aprobare a Planului de acțiuni pe anii 2018-2020. „De ce consider importantă această hotărâre? În primul rând, pentru că ea vine să completeze o acţiune anterioară, asupra căreia Parlamentul şi Guvernul au lucrat mult în perioada precedentă – programul „Prima Casă”. La importanţa acestui program m-am referit în publicaţiile mele anterioare, menţionând că el motivează tinerii să rămână acasă, să activeze aici şi să contribuie la dezvoltarea Republicii Moldova. Acum, având acces la un program ce le asigură o locuinţă accesibilă, tinerii se pot lansa şi în afaceri (inclusiv cei plecaţi, care pot reveni acasă şi beneficia de instruirile menţionate mai sus), dar pot obţine şi un loc de muncă (mai sus s-a menţionat cum pot apărea noile locuri de muncă)”, se menționează în aceeași postare pe blog.
Totodată, deputatul a venit și cu o concluzie. „Cel mai important însă este să citim printre rânduri şi să vedem efectele majore ce vor surveni în perspectivă. Or, pe lângă faptul că va fi dat un impuls serios dezvoltării business-ului mic şi mijlociu, pe lângă faptul că vor fi create noi locuri de muncă şi noi afaceri, pe lângă faptul că mulţi dintre cetăţenii plecaţi peste hotare ar putea vedea o oportunitate reală de a reveni şi de a contribui la dezvoltarea ţării lor, mai este un posibil efect major – dezvoltarea clasei de mijloc, care astăzi practic e lipsă în Moldova. În toate ţările dezvoltate, clasa de mijloc joacă un rol important, dacă nu chiar cel mai important. Rolul ei nu trebuie subestimat – din contra trebuie evaluat la justa valoare şi de acţionat pentru ca şi în Moldova să avem o autentică clasă de mijloc. Iar pentru aceasta, repet, trebuie să abordăm problemele în complex, iar hotărârea menţionată mai sus este un bun exemplu în acest sens”, a declarat el.
Dina Roșca