Situația privind autoritățile publice locale a fost pusă în discuție de coraportorii Congresului Autorităților Locale și Regionale cu conducerea Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM), în cadrul întrevederii.
Delegația Congresului a fost reprezentată de coraportorii Marc Cools, Gunn Mărit Helgesen, expertul Angel Manuel Moreno Molina, președintele Grupului de experți independenți privind Carta Europeană a Autonomiei Locale, precum și de funcționari din cadrul Secretariatului Congresului.
Întrevederea a fost organizată la solicitarea delegației Congresului, oaspeții dorind să se documenteze asupra unor aspecte legate de ultimele reforme și evoluții legislative cu impact asupra finanțelor autorităților locale din Moldova, situația financiară a autorităților locale, procedura de supraveghere financiară la nivel local, implementarea recomandărilor Curții de Conturi, prevenirea corupției etc.
Veaceslav Untila, Președintele Curții de Conturi a informat oficialii europeni despre problemele sistemice identificate de auditorii CCRM în cadrul misiunilor de audit la autoritățile publice locale (APL), cele mai persistente fiind lipsa controlului intern, dependența de transferurile de la bugetul de stat, în proporție de circa 90% în cazul unor APL, precum și nivelul scăzut de implementare a recomandărilor Curții de Conturi. Președintele CCRM a comunicat despre eforturile instituției supreme de audit de a stabili o comunicare și conlucrare eficientă cu entitățile verificate din cadrul APL, promovând conceptul de audit și acordând suport entităților pentru înlăturarea carențelor pe parcursul misiunii de audit.
Rolul Curții de Conturi este de a contribui la buna guvernare în Republica Moldova, instituția supremă de audit din țară axându-se pe zonele de risc sporit ale economie naționale, a comunicat Tamara Andrușca, vicepreședintele CCRM. Dna Andrușca a vorbit, de asemenea despre iregularitățile legate de lipsa delimitării patrimoniului de stat și cel al APL, neînregistrarea patrimoniului, precum și fluxul de personal în cadrul APL, cu impact asupra gradului de profesionalism a autorităților locale.
Abordarea CCRM pe parcursul ultimilor doi ani în contextul auditării APL este una sistemică, pentru a defini soluții de depășire a problemelor sistemice ale APL în diferite domenii sensibile pentru societate, a informat Petru Rotaru, membrul CCRM, responsabil de coordonarea activității Direcției generale auditul autorităților locale. Dl Rotaru a elucidat detalii despre misiunile de audit efectuate recent la APL, constatările și recomandările de audit, precum și despre problemele din domeniu.
Dina Roșca