Pe langa insamantare, cea mai importanta activitate agricola din aceasta toamna este aratul. O aratura de toamna facuta intr-un mod corespunzator ne va asigura o recolta net superioara si va simplifica procesul de insamantare, prin trasarea clara a brazdelor.
Fara doar si poate, cea mai importanta unealta in ceea ce priveste procesul de arat este plugul. Plugul este folosit inca din Antichitate si de-a lungul timpului, acesta a luat diferite forme si a fost conceput in asa fel incat sa asigure un proces de arat cat mai eficient si economic.
In prezent, pe piata exista o mare diversitate de pluguri, fiecare servind unui scop diferit si functionand pentru un anumit tip de utilaj agricol. Inainte de alegerea unuia, orice fermier trebuie sa ia in calcul anumiti factori precum duritatea solului, suprafata arata dar si ce cultura dorim sa insamantam.
In cele ce urmeaza, va vom prezenta principalele reguli de alegere a unui plug, pentru o cultura cat mai performanta, dar si pentru usurarea muncilor agricole viitoare.
In functie de dimensiunile terenului
In tara noastra exista numeroase persoane care practica agricultura, insa majoritatea acestora nu o fac la un nivel industrial. Pentru un fermier care detine sub 2.000 de m2 teren arabil, achizitionarea unui tractor complet echipat este o investitie inutila, iar procesul agricol poate fi realizat cu un motocultor care dispune de plug reversibil sau chiar si de un plug conventional.
Pentru terenurile aflate in locuri greu accesibile, plugurile reversibile sunt cu atat mai utile, incat ofera o manevrabilitate ridicata, rectifica repede orice fasie omisa si genereaza un consum redus de combustibil, datorita productivitatii sporite.
Pentru agricultorii care dispun de o suprafata de peste 1 hectar, clasicul plug cu cormana normala ramane cel mai indicat, in special pentru solurile de o duritate medie si care au fost arate in mod constant de-a lungul timpului.
In functie de tipul culturii
Daca pentru culturile plantelor de camp se poate utiliza un plug de destinatie generala (universal), cand vine vorba de gradini, vii, livezi, soluri aflate in panta etc., este necesara utilizarea unui plug de destinatie speciala. Aceste tipuri de pluguri sunt concepute special pentru fiecare tip de cultura si vor asigura o aratura corespunzatoare.
In general, acest tip de pluguri vor asigura si procesul de prasire, afanare a solului dar si semidezgroparea/semiingroparea plantelor, fara a le afecta in vreun fel. Plugurile destinate livezilor beneficiaza de o versatilitate ridicata, permitandu-ne sa reglam fiecare trupita in parte pe adancimea dorita.
Plugurile de desfundat sunt absolut necesare in cazul in care dorim sa pregatim solul pentru o cultura de vita de vie sau o livada. Acestea au capacitatea de a ara la mari adancimi, de pana la 80cm. In general, acest tip de plug se ataseaza doar la un tractor de mare putere, deoarece pentru operarea lor, va fi necesara o forta de tractiune imensa.
In functie de tipul solului
Pentru un sol de duritate medie spre scazuta, un plug cu cormana normala poate fi folosit fara probleme, acesta asigurand un proces satisfacator de arat, maruntire a solului dar si fertilizare, prin introducerea in sol a buruienilor/resturilor vegetale ramase dar si a ingrasamintelor.
In schimb, pe solurile de o duritate mare, cele mlastinoase sau cele cu o umiditate ridicata, clasicul plug cu cormana normala nu va mai da un randament atat de bun. Daca detinem un astfel de sol, se recomanda folosirea unui plug cu cormana lamelara. Acest tip de plug va preveni aparitia bulgarilor de pamant, maruntindu-l mult mai eficient.
In cazul solurilor mlastinoase/argiloase, plugul cu cormana lamelara se va dovedi net superior, deoarece solul nu se va mai lipi de suprafata plugului, asigurand o aratura uniforma. De asemnea, forta necesara tractarii unui plug cu cormana lamelara va fi cu pana la 20% mai redusa, acest lucru facilitand un consum mult mai scazut de combustibil.
Pe solurile in panta, este necesara folosirea unui plug reversibil, deoarece acesta va rasturna brazda doar intr-o singura directie, asigurand a raspandire uniforma a apei si a ingrasamintelor.
Pentru mai multe informatii privind alegerea plugului perfect dar si pentru a impartasi cu noi ce tip de plug ati ales pentru sezonul de toamna, va invitam sa accesati sectiunea de comentarii.
sursa: stiriagricole.ro