Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, în parteneriat cu Centrul pentru Educație Antreprenorială și Asistență în Afaceri (CEDA) și cu suportul financiar al Fundaţiei „Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED) a organizat Concursul național „Cel mai bun plan de afaceri”, ediția 2018. Competiția este dedicată absolvenţilor instituţiilor de învăţământ profesional tehnic post secundar (Colegii şi Centre de Excelenţă).
Cea de-a 5-a ediție a Concursului „Cel mai bun plan de afaceri” a fost organizată în cadrul Proiectului „Activitatea de instruire în domeniul antreprenoriatului și angajării în câmpul muncii”, cu scopul de a promova spiritul antreprenorial în rândul elevilor din instituțiile de învățământ profesional tehnic secundar şi post secundar, prin aprecierea celor mai bune planuri de afaceri elaborate de elevi în cadrul disciplinei „Bazele Antreprenoriatului”.
Pe parcursul ultimilor ani se atestă o creștere atât a numărului de elevi, cât și a instituțiilor participante la concurs. Astfel, de la 39 de persoane din 21 de școli profesionale în 2014 s-a ajuns la 110 elevi din 49 de instituții participante în 2018. Această dinamică pozitivă demonstrează că antreprenoriatul devine o opțiune de carieră în rândurile elevilor din învățământul profesional tehnic, dar și că societatea noastră conștientizează importanța educației antreprenoriale.
La ediția din acest an, Premiul Mare i-a revenit lui Victor Rotaru, de la Colegiul Agroindustrial din Ungheni, pentru proiectul „Producerea și comercializarea produselor apicole”; Locul I a fost câștigat de Mihail Tomescu, de la Școala Profesională din Hâncești, pentru proiectul „Confecționarea grilajelor, porților din fier forjat”; Locul II a fost obținut de către Anastasia Stratulat, de la Colegiul Național de Comerț al ASEM, care a prezentat planul de afaceri intitulat „Plantație de aronie”; iar locul III i-a revenit Adrianei Codreanu, de la Colegiul Tehnologic din Chișinău, pentru ideea originală de „Producere a încălțămintei pentru fete”.
Pentru premierea câștigătorilor, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a alocat suma de 15.000 lei, repartizată astfel: Locul I – 7000 MDL, Locul II – 5000 MDL, Locul III – 3000 MDL. De asemenea, toți finaliștii au primit diplome și premii din partea partenerilor, urmând să beneficieze de suport în implementarea ideilor de afaceri.
Dina Roșca