Ialoveniul a fost inclus în cea mai bizară circumscripţie uninominală din republică. Aceasta este concluzia unei analize publicată pe www.ialovenionline.md, informează Provincial.
Potrivit sursei citate, Oraşul Ialoveni face parte din circumscripţia uninominală nr. 22, împreună cu zece localităţi din raion (Dănceni, Horodca, Malcoci, Nimoreni, Ruseștii Noi, Ruseștii Vechi, Sociteni, Suruceni, Ulmu și Văsieni), şase localităţi din raionul Străşeni (Bucovăț, Rassvet, Căpriana, Cojușna, Scoreni și Vorniceni) şi şapte sate din raionul Călăraşi (Buda, Horodiște, Pîrjolteni, Sadova, Tuzara, Novaci și Seliștea Nouă). Pe teritoriul circumscripţiei respective locuiesc 62740 de alegători introduşi în listele electorale. Localităţile raionului nostru, situate mai la sud de oraşul Ialoveni, fac parte din circumscripţia uninominală nr. 37, cu 60767 de alegători. În această circumscripție au mai fost incluse localități din raioanele Căușeni și Hîncești.
Lista circumscripţiilor a fost prezentată Guvernului spre aprobare de către Comisia națională pentru constituirea circumscripțiilor uninominale permanente. Conform legislaţiei, din aceasta fac parte obligatoriu:
- a) doi reprezentanți ai Comisiei Electorale Centrale;
- b) un reprezentant al Comisiei juridice, numiri şi imunităţi a Parlamentului;
- c) un reprezentant al Preşedintelui Republicii Moldova;
- d) câte un reprezentant al fracţiunilor şi grupurilor parlamentare;
- e) câte un reprezentant al partidelor politice extraparlamentare şi al blocurilor politice extraparlamentare care, la ultimele alegeri parlamentare, au obţinut peste 2% din voturile valabil exprimate;
- f) un reprezentant al partidului politic care, la ultimele alegeri prezidențiale, a participat la al doilea tur de scrutin;
- g) un reprezentant al Adunării Populare a Găgăuziei;
- h) câte un reprezentant al asociaţiilor minorităţilor naţionale care constituie mai mult de 1% din numărul populației Republicii Moldova;
- i) doi reprezentanți ai autorităţilor publice locale;
- j) doi reprezentanți ai Biroului pentru relaţii cu diaspora din cadrul Cancelariei de Stat;
- k) trei reprezentanți ai mediului academic din domeniul dreptului, geografiei şi sociologiei;
- l) un reprezentant al societății civile, membru al grupului de lucru justiție și drepturile omului al Consiliului Național pentru Participare.
Totodată, sursa mai menționează că, potrivit unor declaraţii publice ale societăţii civile, din motiv că din componenţa Comisiei fac parte oameni din sistemul de guvernare, asupra acesteia planează suspiciuni de ingerință politică. De asemenea, lipsa de transparenţă a activităţii comisiei a trezit îngrijorarea organizaţiilor societăţii civile din ţară şi de peste hotare.
De menționat că, conform hărții finale, care cuprinde în total 51 de circumscripții, 48 vor fi constituite pe teritoriul Republicii Moldova, iar trei în afara țării. Pentru reprezentarea teritoriilor din afara țării unde se află cetățeni moldoveni, au fost constituite trei circumscripții uninominale: una în Est de Republica Moldova, o alta în Vest de Republica Moldova și una pentru Statele Unite ale Americii și Canada.
Dina Roșca