Ciupercile sunt greu asimilabile în tractul digestiv
Ciupercile sunt nu doar gustoase, dar şi bogate în substanţe folositoare, precum proteinele, vitaminele şi microelementele. Însă, adesea, ciupercile pot deveni cauză a otrăvirilor, uneori şi a celor grave, pe care copiii şi persoanele în etate le suportă foartre greu. Ciupercile sunt produse greu asimilabile în tractul digestiv, de aceea nu se recomandă în alimentaţia femeilor însărcinate şi a celor care alăptează, dar și a copiilor până la 8 ani.
Multe specii de ciuperci au un antipod
Ciupercile comestibile constituie aproape 200 de specii botanice, multe dintre ele având antipodul său – asemănător la exterior, dar cu un conținut otrăvitor. Cauza principală a otrăvirilor cu ciuperci o constituie incapacitatea de a deosebi ciupercile comestibile de cele necomestibile sau prepararea incorectă a celor condiţionat comestibile.
Din rândul ciupercilor comestibile fac parte hribii galbeni, murgi, pucioşi, buretele domnesc, de mesteacăn, cornet, vineţica pestriţă, opintici sau ghebele, şampinion, ciuperca de băligar şi de gunoi, şampinionul văratic, zbârciogii etc. Printre ciupercile otrăvitoare se numără muscăriţa, buretele muştilor, de brad, chebă pucioasă, pălăria ucigaşă, buretele pestriţ, buretele dracului, viperei, porcesc, ciuperca plângătoare, vineţica nobilă, aripi de înger etc.
Și ciupercile comestibile pot provoca otrăviri
Uneori şi ciupercile comestibile pot provoca otrăviri. În ciupercile bătrâne, de rând cu substanţele folositoare, adesea se conţin şi produsele dezmembrării proteinelor din ciuperci, care acţionează negativ asupra organismului uman. De acea, comestibile pentru hrană sunt doar ciupercile tinere. În plus, drept cauză a otrăvirii, pot fi şi ciupercile preparate incorect sau cele deja alterate şi uscate, cele conservate. Categoric nu se admite de a marina sau de a mura ciupercile în veselă ce conţine zinc.
Simptomele otrăvirilor cu ciuperci
Principalele simptome ale otrăvirilor cu ciuperci pot apărea deja peste 1,5- 2 ore după consumul lor. Apar dureri de cap, greaţă, vărsături, dureri acute în abdomen cu diaree până la 10 – 15 ori. Temperatura poate să se mărească moderat sau să rămână normală. Pulsul devine slab, extremităţile – reci. În cazuri grave, pot apărea halucinaţii. Otrăvirile cu ciupercile condiţionat otrăvitoare apar la prepararea lor incorectă. Simptomele de greaţă, vomă, diaree survin aproape imediat sau peste 1- 4 ore după mâncare. Însănătoşirea durează mai mult de 24 ore și poate să apară o gatroenterită uşoară.
Legătura dintre ciuperci și botulism
Ciupercile pot servi de asemenea drep sursă de infectare cu o botulism- o afecțiune rară, de o gravitate considerabilă, cauzată de o toxină produsă de o bacterie numită Clostridium botulinum, toxina care se numără printre cele mai puternice otrăvuri cunoscute. Germenii botulismului în formă de bacili cu spori se conţin în special în sol. Dacă, înainte de conservare, ciupercile au fost prost curăţate şi spălate, pe suprăfaţa lor, în cele mai mici particule de sol, se pot afla germenii botulismului. Conservarea în condiţii casnice nu distruge bacilul botulinic, în special sporii, astfel, condiţiile din borcanele ermetic închise, fără accesul oxigenului, reprezintă un substrat favorabil pentrul dezvoltarea toxinului botulinic. Pentru a evita îmbolnăvirea cu botulism este necesar de a curăța și a spăla foarte minuţios ciupercile, având grijă să nu rămână particule de sol, după care pot fi supuse conservării în borcane cu capac.
Îmbolnăvirea provocată de germenii botulismului se atestă deja peste 12-72 ore după ingerarea ciupercilor. Apar dureri de cap, uscăciune în gură, greţuri, vomă, diaree, convulsii, dificultatea de a înghiţi şi dereglări ale văzului, obiectele se dublează şi privirea devine înceţoşată. La apariţia unui sau a mai multor simptome, este necesar de adresat imediat după ajutor medical, deoarece, în cazuri grave, poate surveni decesul.
Recomandări pentru profilaxia otrăvirilor cu ciuperci
Pentru profilaxia otrăvirilor cu ciuperci este important să ținem cont de următoarele:
– sub nicio formă nu ne ocupăm cu autotratamentul, dar solicităm la timp ajutorul medical calificat,
– culegem numai acele ciuperci pe care le cunoaştem foarte bine, dar cel mai indicat este de a procura ciupercile din locuri autorizate,
– nu culegem ciupercile prea uscate sau cu viermi, cele din zonele care sunt de-a lungul şoselelor şi căilor ferate,
– păstrăm ciupercile în condiţii reci, deoarece acestea sunt produse uşor alterabile,
– nu se admite păstrarea ciupercilor în vesela ce conţine zinc sau în vesela din lut glazurată,
– se respectă cu strictețe regulile de păstrare şi de preparare a produselor din ciuperci (metoda cea mai corectă este de a vărsa prima apă după fierbere, apoi de a prepara ciupercile termic, cu sau fără ceapă).