Ziua Mondială a Tuberculozei se consemnează pentru sporirea gradului de conștientizare a consecințelor devastatoare asupra sănătății, prejudiciilor sociale și economice întru intensificarea eforturilor în stoparea epidemiei globale de tuberculoză (TBC) .
În pofida unor progrese din ultimele decenii, tuberculoza rămâne un criminal infecțios de temut, revendicând peste 4500 vieți pe zi, la nivel global, iar tuberculoza multidrog-rezistentă (MDR-TB) devine o amenințare majoră a securității sănătății, diminuând șansele în lupta împotriva TBC.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), circa 10,4 milioane de persoane s-au îmbolnăvit de tuberculoză în anul 2017, în anul 2016 au decedat peste 1,8 milioane persoane, s-au îmbolnăvit cca 1 milion și au decedat 250 mii de copii, inclusiv cu TB asociată cu HIV.
Oricine poate contracta TB, însă boala prosperă printre persoanele care trăiesc în sărăcie, comunități și grupuri marginalizate și alte grupuri vulnerabile care includ: migranții, refugiații, minoritățile etnice, minerii și alte persoane care lucrează și locuiesc în zone cu risc sporit, persoanele în vârstă, familii social-vulnerabile, cu mulți copii, etc.
Factori precum: malnutriția, sărăcia, salubritatea deficientă în combinație cu consumul de tutun și alcool, diabet zaharat – sporesc riscul și receptivitatea la TBC. Adesea, costurile mari asociate bolii, limitează accesul la serviciile medicale. Prin transmiterea tuberculozei multi-drog rezistente (MDR-TB) crește simțitor povara acesteia devenind un impediment la reducerea morbidității și mortalității prin TB.
Din aceste considerente, eradicarea epidemiei de TB până în 2030 se numără printre obiectivele de sănătate ale Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.
În Republica Moldova, în ultimi ani, se atestă o tendință de stabilizare a situației epidemiologice, însă morbiditatea prin tuberculoză în anul 2017 s-a menținut la nivel înalt: – 3358 de cazuri față de 3576 în 2016; incidența globală – 83,3 la 100 mii populație față de 88,6 în 2016; mortalitatea prin tuberculoză – 7.9 la 100 mii populație față de 9.4 în 2016 ( respectiv 321 și 372 decese). Actualmente doar 78 sută din bolnavii de tuberculoză sensibilă se tratează până la capăt, iar tratamentul TB multidrog-rezistentă are rata de succes numai de doar 66 %.
Atunci când o persoană dezvoltă forma activă de tuberculoză, simptomele bolii, precum tusea cu sputa și ocazional cu sânge, dureri în piept, slăbiciune, scădere în greutate, febră și transpirații nocturne, pot fi nesemnificative timp de mai multe luni, iar aceasta duce la întârzieri în adresabilitate după asistență medicală și rezultă diseminării bacteriilor în mediu și altor oameni. Datele unor studii denotă că prin contact strâns, un bolnav ar putea infecta pe parcursul unui an până la 10-15 persoane.
Tuberculoza afectează, în cea mai mare parte, adulții în cei mai productivi ani, însă sunt expuse riscului toate grupurile de vârstă, mai ales în țările în curs de dezvoltare, unde sunt înregistrate peste 95% din toate cazurile și decesele provocate de TB la nivel global.
O probabilitate de 20 până la 30 de ori mai mare de a dezvolta TB activă au persoanele infectate cu HIV și, de asemenea, un risc mai mare este la persoanele care suferă de alte afecțiuni care afectează sistemul imunitar.
TB afectează orice parte a lumii, însă cel mai mare număr de cazuri noi de tuberculoză au fost diagnosticate în 2016 în Asia – cu 45% și în Africa – cu 25%, iar 87% din cazurile noi fiind înregistrate în cele 30 de țări cu povară ridicată a tuberculozei, inclusiv în 7 din ele, precum India, Indonezia, China, Filipine, Pakistan, Nigeria și Africa de Sud – constituind 64% din totalul cazurilor noi de TB. Astfel, progresul global în prevenirea și îngrijirea TB, în mare măsură, depinde de progresele înregistrate în țările menționate.
Tuberculoza sensibilă la medicamente este tratată cu un curs standard de 6 luni cu 4 medicamente antimicrobiene, care sunt furnizate însoțite de informație, supraveghere și sprijin pacientului de către un lucrător medical sau un voluntar instruit. Fără acest sprijin, aderența la tratament poate fi dificilă și boala se poate răspândi. Marea majoritate a cazurilor de tuberculoză pot fi vindecate atunci când medicamentele sunt furnizate și luate în mod corespunzător. La nivel global, în perioada anilor 2000 – 2016, astfel au fost salvate cca 53 de milioane de vieți.
În Republica Moldova, în scopul reducerii poverii tuberculozei, inclusiv a tuberculozei rezistente la medicamente a fost aprobat Programul național de control al tuberculozei pentru anii 2016 – 2020, care prevede asigurarea accesului universal la servicii de prevenire, diagnostic și tratament de calitate și aplicarea intervențiilor strategice centrate pe pacient.
Dina Roșca