Peste 25 mii de locuitori din satele Ruseştii Noi, Bardar, raionul Ialoveni, şi centrul raional vor beneficia de apeduct şi reţele de canalizare, în urma unui proiect de dezvoltare regională. Acesta este realizat de Agenţia de Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru) în parteneriat cu o agenţie similară din Slovacia şi autorităţile locale, comunică MOLDPRES.
Preşedintele raionului Ialoveni, Anatolie Dimitriu, a informat în cadrul unei vizite din săptămâna curentă a jurnaliştilor interesaţi de proiectele de dezvoltare regională că, în urma realizării acestui program, vor fi asigurate cu apă potabilă satele Bardar şi Ruseşti Noi, iar oraşul Ialoveni va dispune de reţele de canalizare. „Planificăm să instalăm aproape 15 mii de metri de apeduct şi circa opt mii de metri de reţele de canalizare. Este un proiect foarte important pentru noi pentru că vom construi un apeduct magistral care va asigura oamenii cu apă de calitate. În prezent, peste 90% din raion are apă, însă problema constă în faptul că nu toată este bună pentru consum”, a precizat Anatolie Dimitriu.
Apeductul magistral Bardar-Ruseşti Noi este la etapa a doua şi, fiind lansat în anul 2016, urmează să fie finalizat în 2018. Costul proiectului este de circa 33,5 milioane de lei, din care aproape 28 mln de lei au fost solicitaţi din Fondul Naţional de Dezvoltare Regională, 2,2 mln de lei este investiţia Agenţiei Slovace pentru Cooperare şi Dezvoltare Internaţională, Agenţia de Dezvoltare Regională Senec-Pezinok din Slovacia a ajutat cu suma de 220 mii de lei, Primăria şi Consiliul raional Ialoveni au contribuit cu peste două milioane de lei şi câte 500 mii de lei au alocat primăriile Bardar şi Ruseştii Noi.
Solicitat de MOLDPRES, Pavel Codreanu, primarul satului Ruseştii Noi, a spus că sătenii aşteaptă demult acest apeduct. „Încă doi ani în urmă în sat a fost făcut un studiu de către Centrul de Sănătate Publică, care a arătat că nici una din cele câteva zeci de fântâni din comună nu corespunde normelor sanitar-igienice cerute. Şi oamenii sunt îngrijoraţi de acest fapt, iar odată cu construcţia acestui apeduct avem asigurări că vom avea acces la apă de calitate, cu o compoziţie chimică adecvată cerinţelor optime pentru sănătate. Ne bucurăm de orice proiect care se efectuează în sat şi sperăm că dacă se vor îmbunătăţi condiţiile de trai şi oamenii plecaţi în lume vor dori să se întoarcă acasă. Din păcate, ultimele sondaje au indicat că aproape 40% din locuitorii din Ruseştii Noi sunt peste hotare”, a specificat Pavel Codreanu.
Conform datelor ADR Centru, după finalizarea investiţiilor, procentul de populaţie branşată la sistemul de alimentare cu apă în localităţile date va creşte de la 90,1% la 97,7%. În mod similar, procentul de racordare la reţeaua de canalizare va creşte până la 75% după realizarea acestui proiect. “Partea bună este că programul de la Bardar, Ruseştii Noi şi Ialoveni prevede şi construcţia unei staţii de pompare a apelor menajere”, au precizat surse de la ADR Centru.
Vizitarea şantierului apeductului magistral Bardar-Ruseştii Noi a făcut parte dintr-o deplasare organizată la 10 octombrie pentru jurnalişti de către Agenţia de Dezvoltare Regională Centru şi Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei.
Dina Roșca