Federația moldovenească de fotbal a lansat pentru prima dată un proiect dedicat grădinițelor „Prin fotbal să creștem sănătoși”. Proiectul se implementează în mai multe instituții preșcolare din republică, inclusiv în grădinița-creșă nr. 3 „Alionușca” din orașul Ștefan Vodă. Acest proiect are o misiune nobilă: folosirea puterii fotbalului pentru a îndrepta copiii către un mod de viață sănătos și un viitor sănătos prin activitate fizică, distracție și succes.
Astfel, la 29 septembrie curent, pe mini-stadionul grădiniței a avut loc lansarea proiectului „Prin fotbal să creștem sănătoși”. Activitatea s-a desfășurat sub genericul „Vino cu mine, grădinița e și pentru tine!”.
Partenerii de proiect al grădiniței – antrenorii școlii sportive Grigore Vorfolomei, Ghenadii Palancean și Sergiu Palancean împreună cu educatorii grupelor pregătitoare „Clopoțel”, „Licurici” și „Vasilioc” și Galina Bouroș, antrenorul instituției preșcolare, au creat o atmosferă de sărbătoare, veselă și interesantă pentru copii. (Apropo, dna Galina Bouroș a participat la un seminar de patru zile organizat în cadrul proiectului care s-a desfășurat în orașul Vadul lui Vodă și a inclus lecții teoretice și practice cu elemente de fotbal pentru copii de vârsta preșcolară.) Micuții, inclusiv trei copii cu cerințe educaționale speciale, cu entuziasmul copilăresc s-au implicat în jocuri distractive cu eroul principal – mingea de fotbal. A fost o zi frumoasă de toamnă, cu soare, melodii vesele și multe zâmbete pe fețele copiilor, dar și a părinților și buneilor care au venit să se bucure de beneficiile proiectului care va fi implementat la grădiniță. Primarul urbei, dl Gheorghe Anghel, la fel a fost încântat și mulțumit de activitatea sportivă desfășurată pe stadionul grădiniței.
De menționat, că grădinița a fost dotată cu echipament sportiv pentru copii în sumă totală de 19578,53 lei (tricouri, maiouri, genți sportive, mingi de fotbal, conuri, mici și mari, bariere, porți pentru fotbal). Important că a fost acordat și suport metodic: „Manual pentru lideri antrenori”, „Exerciții și jocuri recomandate”, „Program de dezvoltare psihosocială pentru vârsta timpurie”. Până la finele anului în cadrul proiectului antrenorii școlii sportive împreună cu cadrele didactice ale grădiniței vor desfășura 12 antrenamente sportive și 12 lecții teoretice.
Astfel, iniţiativă susţinută cu eforturile comune ale UEFA, FMF şi Open Fun Football Schools va aduce multe beneficii copiilor din țara noastră prin încurajarea intereselor pentru sport şi a unui mod de viaţă sănătos prin intermediul practicării fotbalului şi activităţilor distractive. Mulțumim mult sponsorilor pentru susținerea financiară a acestui proiect.
sursa: stefan-voda.md
Dina Roșca