Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a efectuat ieri o vizită de lucru în raioanele Taraclia și Cahul.
În raionul Taraclia, programul a cuprins vizitarea șantierului de la Complexul educaţional gimnaziu-grădiniţă „D. Cantemir” din satul Aluatu și o întrevedere cu primarul localității.
În raionul Cahul, Ambasadorul Daniel Ioniță a vizitat șantierul Teatrului Dramatic „B.P. Hasdeu” din Cahul, a susținut o prelegere la Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, a participat la întâlnirea cu oamenii de afaceri din zonă, organizata de către Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova-filiala Cahul si Biroul de Promovare Economica si Comerciala din cadrul Ambasadei Romaniei și a efectuat o vizită la sediul Centrului Regional de Transfuzie a Sângelui Cahul.
În cadrul vizitei la șantierul de la Complexul educaţional gimnaziu-grădiniţă „D. Cantemir”, discuțiile purtate cu primarul din satul Aluatu și cu reprezentanți din conducerea instituției s-au axat pe sprijinul pe care Romania îl acordă sectorului educațional din Republica Moldova, cu un accent special pe impactul ”Programului de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova”. Prin acest program, instituția de învățământ preșcolar a beneficiat de fonduri în valoare de 125.000 de euro, utilizate pentru: înlocuirea acoperișului, ușilor și ferestrelor, lucrări de interior și exterior, reparații ale sistemului de încălzire, sistemului de ventilare, rețelelor de apă și canalizare, rețelelor și echipamentului electric, rețelelor inginerești de exterior, pavare etc.
În cadrul discuției cu primarul satului Aluatu, Anatolie Bobici, Ambasadorul Daniel Ioniță s-a referit la oportunitățile oferite de programele de înfrățire dintre localitățile din România și cele din Republica Moldova, în special la Programul „Centenar prin Înfrățiri”.
Programul vizitei în raionul Cahul a debutat cu vizitarea șantierului Teatrului Dramatic „B.P. Hasdeu” din Cahul, edificiu finanțat de Guvernul României printr-un grant de 800.000 de euro. După finalizarea construcției, noua sală de spectacole va avea peste 300 de locuri și va reprezenta un important reper de promovare a culturii în zona de sud a Republicii Moldova.
Dina Roșca