Voia bună a dominat sâmbătă la Slobozia-Dușca, când localnicii au sărbătorit Hramul Satului, alături de oaspeți de peste Nistru. Sărbătoarea a avut loc în Casa de cultură pe care localnicii mai nou o numesc – „cartea de vizită” a satului. Edificiul a fost renovat cu finanțare europeană în cadrul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, se menționează într-un material pe undp.org.
Peste trei sute de oameni au venit la Casa de Cultură să sărbătorească Hramul Satului. „Așa e de fiecare dată. De sărbători, ne întâlnim aici ca să mai schimbăm o vorbă și să îi admirăm pe cei care urcă în scenă”, a spus locuitoarea satului Elena Nistor.
Satul Slobozia-Dușca are un nume bun nu doar în raion, dar și la nivel regional. În primul rând, datorită colectivelor artistice care îi duc faima departe de hotarele localității: fanfara, ansamblul de femei „Nemurele”, ansamblul de dansuri populare „Țărăncuța”, premiantul diferitelor concursuri naționale și internaționale. Colectivele artistice sunt găzduite de Casa de Cultură din sat. Chiar și copiii din centrul raional, de la Criuleni, vin la Slobozia-Dușca să studieze acordeonul, pianul sau instrumentele aerofone.
„Asigurarea populației locale cu condiții mai favorabile de viață și muncă este unul din efectele concrete ale implicării Uniunii Europene în consolidarea încrederii între cele două maluri ale râului Nistru”, a remarcat Fabien Schaeffer, manager de proiecte în cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.
Casa de cultură și grădinița din Slobozia-Dușca se numără printre cele peste 80 de obiecte de infrastructură renovate prin intermediul Programului finanțat de Uniunea Europeană „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD Moldova. Programul contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru prin implicarea liderilor locali, reprezentanților mediului de afaceri și ai societății civile în proiecte comune de dezvoltare a afacerilor și îmbunătățirii infrastructurii sociale.