Cele mai frumoase sărbători pentru oraşul Ungheni au fost sărbătorite în perioada 27 – 31 august, Ziua independenţei, Hramul oraşului Ungheni, Zilele oraşului şi Limba noastră. Fiecare zi a fost deosebită prin evenimente şi concerte de care s-au bucurat şi mic şi mare.
La data de 27 august, de Ziua Independenţei, locuitorii oraşului Ungheni s-au adunat la Troiţa Martirilor Neamului la miting şi depunere de flori pentru a consemna suveranitatea şi independenţa ţării noastră. La acest mare eveniment ne-au onorat cu prezenţa deputaţii primului Parlament al Republicii Moldova care au semnat declaraţia de independenţă, şi anume : Valeriu Jardan, Vasile Basoc şi Victor Uncuţă şi cavalerii ordinului Ştefan cel Mare – Dumitru Groza şi Iurie Baroncea, deţănătorii celei mai înalte distincţii de stat al Republicii Moldova. Ei au ţinut discursuri emotive despre imporanţa şi semnificaţia acestei zile. Solemnitate şi emotivitate a fost conferită acestei sărbători şi cîntecele patriotice cîntate de interpretul autohton Vasile Lupu alături de fiica sa Veronica Marchevici. Prezenţi la acest eveniment au fost peste trei sute de oameni, reprezentanţii instituţiilor publice, veterani de război, elevi şi profesori.
Pe parcursul zilei au avut loc competiţii sportive la şah, joc de dame şi minifotbal la care au participat mulţi amatorii ai acestor tipuri de sport. Seara, pe Piaţa Independenţei, colectivele Palatului de Cultură au oferit un concert dedicat Zilei Independenţei. Pe scenă au evoluat Ansamblul de dans popular “Struguraş”, cond.Nina Pricladova, Ansamblul vocal “Vîrsta de aur”, cond.Vasile Cojocaru, Studioul de dans popular, cond. Cristina Bejenari, Studioul de dans sportiv “Nostalgie”, cond. Constantin Ciuş, Studioul de dans modern “Mega –Dance”, cond. Liubovi Bereghici, Studioul de dans oriental “Arabic Belly Dance”, cond. Tatiana Lungu, Studioul de dans modern „Street Dance”, cond. Diana Vicol.
Pe 28 august 2015, cu ocazia Hramului oraşului Ungheni, Piaţa Independenţei a găzduit un eveniment de o importanţă majoră pentru iubitorii muzicii populare. Mult îndrăgita interpretă de muzică populară, Marina Filipovici, a oferit un concert aniversar extraordinar, marcat de două evenimente deosebite: 20 de ani de activitate şi împlinirea frumoasei vîrste de 40 de ani. Marina Filipovici, laureata numeroaselor concursuri şi festivaluri, solista orchestrei Prezidenţiale „Doina Armatei”, a dorit să serbeze acest jubileu de excepţie în oraşul Ungheni, fiind oraşul său de baştină. Alături de Marina Filipovici au evoluat invitaţii săi speciali din ţară şi de peste hotare: Nicolae Paliţ (Artist al Poporului), Rodica Buhna, Constantin Bahrin (România), Cristinel Iordachioaia (România), Angela Ciochina, Ciprian Cocalia (România), Ionuţ Vieru(România). De asemenea, au fost prezenţi şi Orchestra de muzică populară „Struguraş”, dirijor Radu Arap, Ansamblul de dans popular „Struguraş”, cond. Nina Pricladova şi Studioul de dans popular, cond. Cristina Bejenari. Publicul a fost încîntat de evoluţia artiştilor, fapt dovedit de un număr extrem de mare de spectatori. Pe lîngă dansuri şi cîntece excepţionale, unghenenii au avut parte şi de o expoziţie a meşterilor populari.
Petrecere mare la cea dea 553-a aniversare a oraşului Ungheni, pe 29 august. Mii de locuitori ai oraşului, dar şi oaspeţi, s-au bucurat de momente frumoase, multă distracţie şi de muzica bună a interpreţilor cu renume, atît din ţară cît şi de peste hotare. Primăria oraşului Ungheni, împreună cu partenerul general ÎM „Efes Vitanta Moldova Brewery” S.A., a avut grijă ca această sărbătoare să fie pe măsură. Astfel, Zilele oraşului Ungheni au început în forţă. Startul petrecerii a fost dat de cei mai îndrăgiţi interpreţi de muzică populară Nicolae şi Isidor Glib. Au urmat interpreţi cu renume precum: Alexandru Lozanciuc, Diana Rotaru, Guz, Constantin Moscovici, Ecaterina Cojocaru, Diana Onofrei, Alexei Palamarciuc. Ca orice sărbătoare aniversară, Ziua oraşului Ungheni a fost marcată de frumoase focuri de artificii.
În aceiaşi zi, unghenenii au asistat la un moment istoric: semnarea acordurilor de înfrăţire cu 3 oraşe din diferite ţări ale lumii. Este vorba de municipiul Dorohoi din România, Noua Suliţă din Ucraina şi Kutaisi din Georgia. Alături de ei au fost delegaţii din alte şase oraşe înfrăţite: Carmel (Israel), Reghin (România), Auce (Letonia), Joniskis (Lituania), Komsomolsk (Ucraina) şi Konin (Polonia). Aceştia au fost impresionaţi de frumoasele noastre tradiţii şi de energia pozitivă a unghenenilor.
Ziua de 30 august afost la fel de specială datorită diversităţii programului cultural organizat de Primăria oraşului Ungheni. A deschis programul Şcoala de Muzică din or. Ungheni cu evoluţia ansamblurilor „Bravissimo” şi „Accelerat”. Centrul de servicii NEXUS Ungheni a organizat un concurs şi o tombolă cu premii deosebite. Şi din nou colectivele Palatului de Cultură au dat un spectacol frumos. Cei care au delectat publicul cu dansurile şi cîntecelel lor au fost: Studioul de dans sportiv „Nostalgie”, cond.Constantin Ciuş, Studioul de dans modern „ Mega-Dance”, cond. Liubovi Bereghici, Studioul de dans modern „Street Dance”, cond. Diana Vicol, Ansamblul de dans popular „Struguraş”, cond.Nina Pricladova, Ansamblul de muzică uşoară „X-BAND”, cond. Alexandr Mostovoi, Ansamblul de muzică uşoară „Respect”, cond.Andrei Mostovoi. A urmat formaţia „The Wax Road” a oferit un concert excepţional. Teatru de moda „Art Show”, împreună cu designerul vestimentar autohton Carolina Curicher şi stilistul Aurelia Curicheru, regizat de Aliona Lesanu, au oferit un frumos spectacol de modă, urmat de un show de focuri cu tinerii de la Fire Show Group „Dark Sun”. A încheiat seara de 29 august o discotecă în aer liber cu Dj Alex.
Sărbătoarea „Limba noastră cea română” a fost consemnată pe data de 31 august, lîngă bustul poetului Mihai Eminescu, prin recital de poezie oferit de elevii de la liceul „Gheorghe Asachi” şi depunere de flori.
Elena Ivanov