Ideea de colaborare cu municipiul Iași este demult pe agenda Primăriei orașului Ungheni. Autoritățile publice locale de la Ungheni au făcut mai multe încercări de stabili relații de cooperarecu municipiul Iași. Momentul potrivit în sfîrșita sosit.
”Este greu de spus de ce nu am instituționalizat colaborarea cu municipiul Iași pînă acum. Cert este că noi nu am fost suficient de insistenți pentru a instituționaliza aceste relații de colaborare. Avem o istorie comună, patrimoniu cultural unic și dorință de a consolida relațiile de prietenie și cooperare între Ungheni și Iași. Suntem la o distanță de doar 21 km de Iași și ne dorim foarte mult să colaborăm cu municipiul Iași pe diverse domenii (educație, asistență socială, participare civică, cultură, business, economie, turism, sănătate și sport) pentru creșterea bunăstării localităților noastre. Împreună putem face lucruri care să ne schimbe reciproc și de care să ne mîndrim”, a accentuat Primarul orașului Ungheni, Alexandru Ambros în cadrul întîlnirii cu viceprimarul Municipiului Iași, Daniel Mătăsaru.
Potrivit ungheni.md, întrevederea oficialilor a avut loc pe data de 12 mai 2016, în cadrul Primăriei municipiului Iași. Scopul acestei întîlniria fost de a discuta cooperarea de viitor a orașului Ungheni cu municipiul Iași. Pînă în prezent, colaborarea cu Primăria municipiului Iași a fost una foarte frumoasă. În 1999 Primăria municipiului Iași a susținut deschiderea „Casei Limbii Române” la Ungheni și a venit cu donații considerabile (calculatoare, birouri pentru calculatoare și specialiști).
”Noi admirăm deschiderea Primăriei municipiului Iași față de societatea civilă, proiectele implementate, iar acest fapt ne inspiră curaj. Noi, cei de la Ungheni, am fost totdeauna cu ochii pe municipiul Iași. Avem domenii în care putem face schimb de experiență. De mult mi-am dorit să existe relații de colaborare între liceele noastre: elevii și profesorii de la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”, LT „Gheorghe Asachi”, LT ”Mihai Eminescu” din Ungheni să facă schimb de experiență cu Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”, LT „Gheorghe Asachi”, LT ”Mihai Eminescu” din Iași. Distanțele nu sunt o problemă, în momentul în care sunt oameni cu idei și inițiativă. Instituționalizarea relațiilor de cooperare cu Iașul ne-ar permite să facem ceva deosebit, deoarece ne leagă multe lucruri”, a declarat Svetlana Ciobanu, Director IP Centrul de Resurse pentru Dezvoltarea Durabilă Locală și Regională.
A fost ales un moment potrivit pentru inițierea colaborării cu municipiul Iași. Iașul are o experiență bogată privind colaborarea cu alte orașe din lume, avînd încheiate acorduri de înfrățire cu 15 orașe, primul fiind încheiat în 1969 cu orașul Poitiers, Franța și ultimele două acorduri de înfrățire au fost încheiate cu municipiul Chișinău (2008) și orașul Cernăuți (2012).
”Primăria municipiului Iași este deschisă și primește cu mare drag această propunere de colaborare cu orașul Ungheni, iar decizia finală va aparține viitorului Consiliu municipal. Noi putem crea mai multe poduri de flori între Iași și Ungheni care să acopere simbolic rîul Prut – poduri de colaborare între instituții, organizații, școli, grădinițe, spitale, etc. Sprijinul Primăriei municipiului Iași a fost și va rămîne unul consistent pentru ca Republica Moldova să continueparcursul european de stabilitate, democrație, solidaritate şi incluziune”, a concluzionat Viceprimarul municipiului Iași, Daniel Mătăsaru.
Diana Munteanu