Conducerea Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale a desfășurat ieri o ședință de lucru, unde au fost invitați președinții raiaonelor afectate de ploaia cu grindină, responsabili din cadrul Agenției de Stat Rezerve Materiale, dar și șefii secțiilor și direcțiilor situații excepționale teritoriale.
Potrivit unui comunicat al Serviciului, în cadrul ședinței s-a discutat depre estimarea prejuduciilor materiale, dar și despre acordarea ajutorului familiilor, casele cărora au fost ciuruite de grindina înregistrată pe data de 18 iunie 2016.
Conform informațiilor operative, în total în satele afectate de ploaie din raiaonele Ungheni, Florești și Șoldănești au fost distribuite din fondul Agenției de Stat Rezerve Materiale, peste 53 mii foi de ardezie. Materialele au ajuns la destinație cu ajutorul echipelor de salvatori, care au efectuat transporatarea acestora. Pentru descărcarea foilor de ardezie au fost implicate forțele trupelor de carabinieri, dar și echipe de salvatori și pompieri.
Conform rapoartelor, în localitățile afectate din raionul Florești au fost transporate foi de ardezie, care acoperă 41% din numărul necesar de case distruse, iar în satele cu acoperișuri devastate din raioanul Ungheni, salvatorii au transportat peste 28 mii foi de ardezie, distribuite în mare parte sectorului locativ și celui de menire socială. În vizorul responsabililor au fost și localitățile raiaonelor Șoldănești, Călărași, Sîngerei și Rezina. La solicitarea autorităților publice locale din satul Hoginești, raionul Călărași, șeful Serviciului Situații Excepționale, Mihail Harabagiu a dispus acordarea foilor de ardezie pentru reparația acoperișului gimnaziului din localiate, care a fost total descoperit în urma intemperiei. Conducerea serviciului a cerut ca în lista de priorități să fie acordarea ajutorului gospodăriilor puternic afctate, deoarece este foarte imporatntă recuperaraea casele afectate, pentru a nu le pierde în urma unor eventuale precipitații, care ar pute avea loc. La cerința Premierului, responsabilii autorităților publice centrale și locale au fost rugați să estimeze obiectiv prejudiciile înregistrate în teritoriu, pentru ca fiecare localitatea afectată să poată benefecia de ajutorul statului.
La final, Șeful Serviciului Situații Excepționale, Mihail Harabagiu, a mulțumit factorilor de decizie care s-au implicat activ la gestionarea situației create în localitățile afectate din nordul și centrul țării.
Elena Ivanov
Sursa Foto: dse.md