Numai în anul trecut, pomicultorii moldoveni au plantat mai mult de 300 de hectare de livezi de nuci. Altele 400 de hectare urmează a fi sădite în toamna anului curent. Este o creştere semnificativă, orientată spre extinderea plantaţiilor de nuci, acest fenomen impunând şi o abordare inovativă a calităţii materialului săditor de nucifere. Despre aceasta anunță serviciul de presă al ANSA.
Problema creşterii şi asigurării cu puieţi a agenţilor economici din agricultură şi cultivarea noilor soiuri de nuc a fost supusă dezbaterilor la seminarul internaţional care a avut loc la Comrat.
Directorul General al Agenţiei pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), Gheorghe Gaberi, prezent la acest eveniment, în alocuţiunea rostită, a vorbit despre necesitatea fortificării acestui sector, menţionând că soiurile de nuci, cum ar fi “Chndleuer”, “Lara” sunt preferate de către agricultorii din mai multe ţări, iar tehnologiile moderne de creştere a materialului săditor şi de îngrijire a plantaţiilor sporesc cu mult recolta de nuci. Aceste argumente, în opinia Directorului General ANSA, sunt suficiente pentru ca pomicultorii noştri să practice mai îndrăzneţ noile metode de cultivare a nucului, acordând prioritate şi mai multă atenţie creşterii materialului săditor de bună calitate.
La avantajele soiurilor de nuci cu fructificare laterală, cultivate pe arii extinse în California (SUA) şi-n mai multe ţări ale Europei, s-au referit experţii internaţionali Alberto Voliero şi Djovani Zamzi, autorităţi de talie mondială în cultivarea nucului.
Participanţii la seminar au vizitat pepiniera pentru producerea materialului săditor de nuc din apropierea satului Cioc Maidan, unde experţii în domeniu şi gazda, Seghei Bondarenco, au oferit mai multe explicaţii şi material factologic în favoarea implementării noilor tehnologii utilizate la fondarea plantaţiilor de nuci.
Directorul General ANSA a vizitat pe parcursul zilei o livadă în rod a gospodăriei agricole din localitate şi s-a aflat pe lanurile de grâu, unde a luat cunoştinţă de începutul recoltării culturilor spicoase.
Diana Munteanu
Sursa Foto: ansa.gov.md