Măsurile întreprinse de Ministerul Educației în vederea reformării învățământului, dar și problemele cu care se confruntă școlile și grădinițele din regiune au fost discutate la Dondușeni, în cadrul unei vizite de lucru în teritoriu a viceministrului educației Elena Cernei. La întrunire au luat parte cadre didactice, șefi ai direcțiilor raionale și ai serviciilor desconcentrate în teritoriu, conducerea raionalului Dondușeni, potrivit unui comunicat de presă.
Elena Cernei a informat participanții la întrevedere despre prioritățile și acțiunile realizate de Ministerul Educației cu scopul de a spori calitatea învățământului, referindu-se la renovarea capitală a școlilor de circumscripție, elaborarea standardelor de dotare a instituțiilor de învățământ general, noua metodologie de salarizare a cadrelor didactice și manageriale, aprobarea noului Cadru de referință al Curriculumului Național etc.
”Este esențial ca procesul educațional să se desfășoare în instituții de învățământ echipate corespunzător, iar copiii și cadrele didactice să vină la școală și la grădiniță cu plăcere. Datoria noastră, a tuturor, este să depunem eforturi pentru ca fiecare cetățean să aibă acces la educație de calitate. Ținând cont de specificul regiunii dvs. și de perspectivele de organizare a sistemului educațional în următorii ani, trebuie să ajustați rețeaua școlară și să dezvoltați potențialul instituțiilor de învățământ din raion, inclusiv prin valorificarea oportunităților oferite de autonomia financiară. O școală cu câteva zeci de elevi și cu insuficienți pedagogi nu poate asigura învățământ de calitate”, a spus Elena Cernei.
Valeriu Casapu, vicepreședinte al raionului Dondușeni, a afirmat că susține reformele inițiale de Ministerul Educației: ”Anterior am reorganizat câteva instituții de învățământ și, la sfârșitul anului de studii, discutând cu părinții și cu elevii transferați în școlile de circumscripție, am constatat că apreciază pozitiv schimbarea. Ei au conștientizat că este mult mai bine să învețe într-o școală mai mare, unde clasele sunt complete. Vom continua procesul de optimizare și în următorii ani, deoarece mai avem școli cu foarte puțini elevi.”
Nina Juraveţ, șefă a Direcției Învățământ din raionul Donduşeni, a prezentat rezultatele obținute de elevii din regiune la olimpiadele și concursurile naționale și internaționale, dar s-a referit și la probleme, precum lipsa cadrelor didactice, organizarea alimentației copiilor în grădinițe și școli, migrația populației ș.a.
Participanții la ședință au mai fost interesați de subiecte privind vacanța în grădinițe, examenele de absolvire, sesiunea de admitere 2017, pregătirea cadrelor didactice.
În raionul Dondușeni activează 24 de instituții preuniversitare și 25 de instituții de educație timpurie, cu un număr de circa 3500 de elevi și, respectiv, circa 1400 de copii.
Elena Ivanov