Începînd cu data de 23 noiembrie curent toate cadrele didactice din republică împreună cu cei antrenaţi în procesul de învăţămînt activează după un nou Cod al educaţiei.
Acesta a înlocuit o bună parte dintre prevederile vechii Legi a învăţămîntului adoptate încă în anul 1995. Managerii instituţiilor de învăţămînt susţin că noua lege conţine un şir de reglementari care nu sunt tocmai clare pentru ei.
Profesorii ar urma să fie evaluați anual. La nivelul învățământului superior, va fi creat Consiliul de Dezvoltare Strategică și Instituțională, iar la nivelul învățământului general – Consiliul de Administrație al instituției de învățământ.
Codul prevede trecerea învățământului obligatoriu până la vârsta de 18 ani şi nu până la 16, cum este în prezent.Totodată, tinerii care vor pica examenele de bacalaureat vor putea obţine o profesie în instituţiile medii de specialitate. Copiii din clasele primare vor primi calificative în loc de note.Noul sistem de notare ar urma să stimuleze aprecierea elevilor, în funcție de competențe.
Proiectul Codului Educației mai prevede ca în învățământul universitar, sistemul de notare de 10 puncte să fie înlocuit cu cel în baza literelor, la fel ca în statele europene. Universitățile vor fi împărțite pe categorii, în funcție de nivelul studiilor pe care îl vor putea oferi. Totodată limba engleză va deveni disciplină de studiu obligatorie, în timp ce rusa va fi predată la solicitare iar la nivel de ţară va fi instituit Inspectoratul Școlar Național și Agenția Națională de Asigurare a Calității în Învățămîntul Profesional.
Prevederile care îi obligă pe elevi să înveţe două limbi străine vor intra în vigoare din anul 2018.
Sursa: studio-l.md