Pentru prima dată, femeile din UTA Găgăuzia, care suferă de violenţă în familie, vor putea beneficia de sprijin la un centru de asistență care va fi deschis pentru ele în această regiune.
Pentru completarea bugetului necesar reconstrucţiei clădirii şi dotarea instituţiei, Executivul din UTA Găgăuzia şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare au lansat o campanie de colectare de fonduri.
Centrul va găzdui femeile şi copiii acestora până la identificarea unei soluţii optime pentru asigurarea protecţiei lor. Totodată, femeile vor beneficia de consilierea psihologilor, asistenților sociali, juriștilor şi vor fi ajutate să își găsească un loc de muncă sau să lanseze o afacere.
Iniţiativa face parte din proiectul „Combaterea violenței împotriva femeilor în Republica Moldova: explorând și învățând din soluțiile locale”, care este implementat în perioada 2018-2020 de PNUD cu sprijinul Republicii Coreea.
Pentru amenajarea centrului de găzduire, autorităţile din UTAG vor oferi un edificiu, care va fi expertizat din punct de vedere tehnic, iar ulterior, renovat din temelie cu sprijinul Republicii Coreea şi PNUD. Campania de colectare de fonduri va completa bugetul pentru renovarea şi dotarea centrului. Donaţiile vor fi colectate prin intermediul platformei www.sprijina.md la acest link.
Totodată, în cadrul proiectului implementat de PNUD în una din localităţile din UTA Găgăuzia, satul Chirsova, va fi dezvoltat un mecanism intersectorial de intervenţie în cazurile de violenţă. Din luna decembrie aici a început să funcţioneze o echipă multidisciplinară din care fac parte poliţistul de sector, medicul, directorii şcolilor din sat, care vor examina şi interveni rapid în toate cazurile de risc pentru femei şi copii. Totodată, echipa se va implica şi în prevenirea violenţei prin dezvoltarea unor programe locale de informare a populaţiei. Întreaga comunitate participă în prezent la elaborarea unui plan de acţiuni pentru următorii doi ani, prin care rata de violenţă să fie redusă până aproape de cota zero. Modelul de intervenţie care este dezvoltat la Chirsova va fi ulterior replicat şi în alte localităţi din ţară.
Dina Roșca