Șapte locuitori ai satului Manta, cinci căruțe și două motoblocuri încărcate cu lemne, au fost depistate pe segmentul din responsabilitatea Sectorului Poliției de Frontieră Cahul. Mai mult, în timpul documentării persoanelor, aflate în zona de frontieră fără înștiințare prealabilă și care au efectuat activități ilegale de defrișare a fâșiei forestiere, a fost nevoie de intervenția reprezentanților de la Inspectoratul de Poliție Cahul și Ispectoratul Ecologic de stat, pentru soluționarea unei situații neplăcute apărute între polițiștii de frontieră și locuitorii satului Manta, adunați la fața locului.
La data de 25 ianuarie 2016, în jurul orei 14.45, patrula Sectorului Poliției de Frontieră Cahul a observat pe lacul Manta, două căruțe încărcate cu lemne, care se deplasau dinspre linia de frontieră spre intrarea în satul Manta. În acest sens, mijloacele hipo au fost stopate pentru realizarea verificărilor de rigoare. La scurt timp, la locul reținerii s-au apropiat alte cinci căruțe și două motoblocuri, de asemenea încărcate cu lemne, precum și mai mulți locuitori ai satului Manta. În timpul documentării, localnicii s-au arătat nemulțumiți pe faptul reținerii consătenilor și prezentau un comportament agresiv față de angajații Poliției de Frontieră. Pentru a nu amplifica conflictul, la fața locului au intervenit inspectorul de poliție, primarul localității și inspectorii ecologiei de stat.
În rezultat, echipa comună de cercetare a confirmat acțiunile ilicite desfășurate de cei 7 locuitori ai satului Manta, prin sustragrea produselor lemnoase în zona de frontieră. Astfel, au fost întocmite procese-verbale de constatare a contravenţiei, iar persoanele transmise Agenției Ecologice Cahul pentru atragere la răspundere conform art.142 al Codului Contravenţional al R.Moldova, care presupune sancțiuni de la 10 la 30 u.c..
Solicităm populației locale, în vederea evitării situațiilor neplăcute la frontieră, cât și apariția unor divergențe cu angajații Poliției de Frontieră, de a manifesta o atitudine conștiincioasă față de regulile existente la frontieră.
Dina Roșca