În Republica Moldova, tot ce se aruncă la coş sau container poartă numele generic de gunoi. Iar aici referinţa nu se face neapărat la conţinutul de aruncat, ci la faptul că o anumită persoană alege să arunce un lucru căruia nu-i găseşte utilitate. Aşadar, definiţia gunoiului e una funcţională, referindu-se mai mult la un gest şi mai puţin la un obiect.
Poate parea surprinzator, însă mai bine de 90% din ceea ce aruncăm la coș este reciclabil, reutilizabil sau compostabil.
Joi, 19 noiembrie 2015, Centrul Regional de Resurse pentru Tineret Ungheni, în parteneriat cu Primăria oraşului Ungheni au organizat Expoziţia ecologică „ECO ART UNGHENI” Ediția a II-a, acțiune lansată de Consiliul Local al Tinerilor (CLT) Ungheni în cadrul Campaniei ecologice în orașul Ungheni, 19 octombrie – 19 noiembrie 2015.
Evenimentul a avut drept scop promovarea unei atitudini sănătoase faţă de mediul înconjurător, sporirea participării tinerilor în viaţa comunităţii şi dezvoltarea cetăţeniei active în rîndul tinerilor. În cadrul expoziţiei propriu-zise au fost prezentate o serie de lucrări de uz sau de artă, create de către tinerii din instituţiile publice din oraşul Ungheni.
Au dat curs invitației 5 echipe: I.P. Liceul Teoretic ”Alexandr Pușkin”, I.P. Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu”, Centrul ”Casa pentru toți”, I.P. Liceul Teoretic ”Ion Creangă”, Grup de inițiativă Club IMPACT din cadrul Liceului ”Mihai Eminescu”.
Lucrările au fost realizate din sticle de plastic, sacoşe, obiecte de unică folosinţă, ziare sau bucăţi de material nefolosit, pe tematica orașului Ungheni.
Cele mai reușite și originale lucrări au fost apreciate de public. Iată care sunt acestea: ”Podul Eiffel”, ”Centrul orașului Ungheni” și ”Stema orașului Ungheni”.
Programul evenimentului a fost divers: flori și steluțe handmade din hartie reciclată oferite fiecărui participant, prezentarea curiozităților ecologice din toată lumea și recital artistic oferit de tinerii din cadrul Palatului de Cultură Ungheni.
Prezent la eveniment, viceprimarul Eduard Balan a apreciat activitatea tinerilor, menţionînd : „Este o iniţiativă foarte nobilă de a reutiliza deşeurile reciclabile într-un mod atît de frumos şi artistic. Datorită vouă, tinerilor, oraşul Ungheni se aliniază la mişcarea ecologică mondială de a salva planeta de sublanţe poluante”.
Dina Roşca