În scopul consolidării mecanismelor de participare a tinerilor la dezvoltarea comunităţilor prin implementarea proiectelor, administraţia raionului Ialoveni în parteneriat cu Secretariatul Tehnic al Programului Operaţional Comun România – Ucraina – Republica Moldova a organizat Forumul Raional al Tinerilor, cu genericul: ,,Tinerii ialoveneni promovează valorile europene”, la 22 septembrie 2015, în sala mare de şedinţe, Consiliul Raional Ialoveni. Fiind o acţiune dedicată Zilelor Cooperării Europene, cu sloganul ,,La graniţe ne dezvoltăm împreună”, la lucrările forumului au participat peste 70 de tineri, reprezentanţi ai consiliilor locale de tineret: Ialoveni, Bardar, Costeşti, Dănceni, Horeşti, Puhoi, Răzeni, Ruseştii Noi, Suruceni, Ţipala, Văsieni, Nimoreni; de asemenea, echipa Fondului pentru Tineri Ialoveni şi a Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor ,,Avante”, Costeşti; precum şi organizaţiile non-guvernamentale: ,,Eco-Răzeni, ,,Alternativa”, Costeşti, Asociaţia pentru Dezvoltarea Tinerilor Ruseşteni.
În deschiderea evenimentului, domnul Anatolie Dimitriu, preşedintele raionului Ialoveni, a menţionat că, tinerii ne asigură atît viitorul, cît şi prezentul. Este simţită necesitatea potenţialului creator, dar şi a ochiului exigent, obiectiv, analitic al tinerilor în viaţa comunităţii. Încurajăm tinerii activi să aşterne ideile ingenioase într-un formular de proiect şi să aplice la la Programul ,,Erasmus +”. Implementarea proiectelor va intensifica colaborarea noastră în dezvoltarea politicilor de tineret. Rezultatele alegerilor locale ne demonstrează că tinerii implicaţi în acţiuni comunitare devin lideri şi apoi sunt susţinuţi de cetăţeni ca să devină primari, consilieri, etc.
În mesajul său de salut, domnul Tudor Grigoriţă, vicepreşedintele raionului Ialoveni a subliniat că, apreciază şi promovează tinerii activi, dar un imperativ al timpului este ca grupurile de iniţiativă ale tinerilor care au implementat proiecte cu suportul Fondului pentru Tineri Ialoveni şi al Consiliului Raional Ialoveni, să creeze ONG-uri, care au posibilitatea de a atrage şi mai multe resurse pentru dezvoltarea comunitară, dar cu atît mai mult pentru iniţierea unei afaceri profitabile. Este necesar un program de instruire a tinerilor în ceea ce priveşte procedura de constituire şi funcţionare a organizaţiilor non-guvernamentale, care au posibilitatea de a participa la Programul de Granturi al Ministerului Tineretului şi Sportului şi al Ministerului Culturii.
Prezent la eveniment, domnul Andrei Hîncu, ofiţer pentru comunicare şi informare, Secretariatul Tehnic al Programului Operaţional Comun România – Ucraina – Republica Moldova, a vorbit despre acţiunile desfăşurate în Republica Moldova şi în Europa, care demonstrează eforturile comune în dezvoltarea educaţiei, culturii, cercetării, tineretului, sportului, în cadrul Zilelor Cooperării Europene. Totodată, a îndemnat tinerii să fondeze ONG-uri şi să aplice la primul apel de proiecte al Programului România-Moldova 2014 – 2020, cu parteneri de peste Prut.
Cu mult entuziasm, consilierii Sabina Cotorobai, Maria Levinte, Radu Grejdeanu, din Consiliul Raional de Tineret Ialoveni, au informat participanţii că au elaborat un proiect care a fost depus spre finanţare la Programul de Granturi al Ministerului Tineretului şi Sportului. Planul de acţiuni al proiectului prevede mediatizarea aţiunilor de tineret, desfăşurarea şedinţelor Consiliului Raional de Tineret, revigorarea a 15 consilii locale de tineret, încheierea unui acord de colaborare cu administraţia raionului, ateliere de instruire privind scrierea proiectelor, precum şi organizarea Conferinţei Naţionale a Reţelei Consiliilor Raionale de Tineret din Republica Moldova.
Cu persuasiune, Elena Bîrcă, voluntar, A. O. ,,Alternativa”, Costeşti, a prezentat proiectele asociaţiei; ,,Tinerii împreună pentru un viitor fără HIV/SIDA”; ,,Campania de informare şi instruire a echipelor de tineri educatori de la egal la egal în instituţiile de învăţămînt”; ,,Marşul social ,,Sîntem tineri conştienţi – sănătoşi permanent”; ,,Festivalul de Teatru Social”; ,,Solidaritatea între generaţii ,,De la tinerii bunei pînă la marii nepoţei”; ,,Săptămîna Naţională a Voluntariatului (11 – 17 mai 2015)”.
Domnul Sergiu Gurău, preşedintele A. O. ,,Eco-Răzeni” a instruit tinerii despre modul corect de completare a Formularului de aplicare la Runda a XI – a a Programului de Granturi Mici al Fondului pentru Tineri Ialoveni, în conformitate cu Ghidul de finanţare. Astfel, în perioada 01 – 28 septembrie 2015 grupurile de iniţiativă ale tinerilor, cu vîrste cuprinse între 14 – 24 ani, vor depune proiecte la concurs, solicitînd o sumă pînă la 7 000 lei, desigur, avînd alte contribuţii ale actorilor comunitari, pentru a realiza idei originale şi acţiuni ecologice, sportive, culturale, ateliere de instruire, cluburi de interese, etc.
Cel mai interactiv s-au desfăşurat dezbaterile ,,Impactul beneficiilor integrării europene a Republicii Moldova”, moderate de Vasile Cioaric, Lilia Triboi şi Vitalie Călugăreanu – experţi ai A. O. ,,Centrul Naţional pentru Asistenţă şi Informare a Organizaţiilor Non-Guvernamentale CONTACT”, care au discutat aprins şi au analizat cu tinerii subiectele; ,,Ce este Uniunea Europeană ?”; ,,Parcursul european al Republicii Moldova”; ,,Ce este Acordul de Asociere la UE ?”; ,,Asistenţa financiară din partea UE”; ,,Avantajele Acordului de Liber Schimb pentru exportatori”; ,,Efectele Acordului de Asociere la UE”.
La finele evenimnetului, cei peste 70 de participanţi au beneficiat din partea administraţiei raionului de certificate de participare, agende, şi deservirea mesei. Secretariatul Tehnic al Programului Operaţional Comun România – Ucraina – Republica Moldova a dăruit tinerilor diferite materiale promoţionale, iar cheltuielile de deplasare ale participanţilor au fost rambursate de A. O. ,,Eco-Răzeni, cu suportul Fundaţiei Est-Europene din Moldova, scrie il.md.