Peste 20 de găini a pierdut un gospodar din satul Olişcani, raionul Şoldăneşti. La început, dânsul a auzit din coteţ cârâit, sunete stranii şi tuse, ca peste zi păsările să moară. Specialiştii afirmă că găinile au fost afectate de laringotraheită aviară. Diagnosticul a fost confirmat şi în urma necropsiei, efectuate în laboratorul veterinar din oraşul Șoldănești, relatează impulstv.com.
Gospodarii spun că şi-au auzit păsările ţipând dis-de-dimineaţă. Ziua, acestea nu au mâncat, ci doar au băut multă apă. Deşi omul a respectat indicaţiile medicului veterinar, o bună parte din păsări nu au putut fi salvate. Era periculoasă şi sacrificarea lor.
Specialiştii recunosc faptul că laringotraheita aviară este o boală periculoasă. În pofida faptului că este cea mai frecventă boală respiratorie la păsările domestice, oamenii nu se grăbesc să solicite intervenţia medicului veterinar.
Gospodarii obişnuiesc să-şi sacrifice păsările sau să le lase să piară fără a preciza cauza afectării lor. De fapt, şi specialiştii din domeniu au opinii diferite vizavi de situaţia creată. În timp ce unii spun că laringotraheita poate fi tratată numai cu antibiotice, alţii insistă pe faptul că păsările trebuie sacrificate, deoarece acestea nu vor mai avea zile.
Specialişti de la laboratorul veterinar din oraşul Şoldăneşti afirmă că aceste boli pot fi răspândite pe tot parcursul anului. Este o boală a căilor respiratorii. Chiar dacă nu ar exista un vaccin special, medicii spun că ea poate fi prevenită, administrând păsărilor preparatele respective pe parcursul anului. Apropo, potrivit informaţiei oferite de veterinarii din Şoldăneşti, anul trecut, din 80 de mii de doze, cât era prevăzut, raionului i-au fost oferite doar 25 de mii de doze de vaccin contra ciumei aviare.
Dina Roşca