Serviciul de colectare separată a deșeurilor în șase sate din raionul Râșcani și un sat din raionul Drochia, creat la sfârșitul anului 2014 în cadrul proiectului „Sistem de colectare și transport al deșeurilor menajere pe raza microregiunii interraionale Râșcani (s. Singureni, s. Corlăteni, s. Grinăuți, s. Recea, s. Răcăria, s. Aluniș) – Drochia (s. Pelinia)”, funcționează anevoios din cauza numărului mic de contracte de prestare a serviciului, cea mai alarmantă situație înregistrându-se în Pelinia, unde locuiesc peste 7.500 de oameni, ptrivit unui comunicat de presă.
Astfel, din cele 3006 de gospodării din Pelinia, doar 208 de gospodării (6,92%) au încheiat, până în prezent, contracte cu întreprinderea de salubrizare creată de cele șapte sate în cadrul proiectului realizat de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord în perioada anilor 2013-2014 și pentru care Fondul Național de Dezvoltare Regională a alocat 5.812.110 de lei, iar Guvernul Germaniei – 1.239.990 de lei, oferiți prin intermediul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, gestionat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Astfel, valoarea totală a proiectul s-a cifrat la 7.052.100 de lei.
În acest context, pentru a redresa situația creată, ADR Nord a invitat mai mulți factori de decizie din raionul Drochia și din satul Pelinia la o ședință care a avut loc în incinta Consiliului Raional Drochia. La întrunire au fost invitați să participe președintele raionului Drochia, Vasile Grădinaru; primarul satului Pelinia, Titus Sărăteanu; reprezentantul Guvernului în teritoriu, Galina Voleanschi; șeful Inspectoratului Ecologic Drochia, Lilian Pânzari; și administratorul întreprinderii de gestionare a deșeurilor SRL „Salubricom-Expert”, Valeriu Răbuleac.
Potrivit președintele raionului Drochia, Vasile Grădinaru, situația negativă la capitolul gestionarea deșeurilor în satul Pelinia este o consecință a faptului că autoritățile locale nu au comunicat suficient cu sătenii, pentru a-i convinge de necesitatea încheierii contractelor cu întreprinderea de salubrizare. „Dvs. personal și aparatul dvs. ați lucrat puțin pentru a-i convinge pe oameni să încheie contracte. Noi trebuie să lucrăm foarte mult, asta e datoria noastră, a autorităților locale. Este un obiectiv dificil, mai cu seamă în condițile actuale, când mulți oameni se confruntă cu probleme la angajarea în câmpul muncii, trecem printr-o criză dificilă, dar o să vină timpuri mai bune. Și prin școli, și la diferite adunări nu am lucrat destul de bine ca să-i convingem pe oameni. Oamenii trebuie să înțeleagă rostul proiectului”, a punctat președintele raionului Drochia, adresându-i-se primarului de Pelinia, Titus Sărăteanu.
Directorul ADR Nord, Ion Bodrug, a menționat că fără inițiativa autorităților locale un astfel de proiect ar fi fost imposibil de realizat. „Regionalizarea serviciului de colectare separată a deșeurilor este un obiectiv dificil, dar nu și imposibil. Nu vom rezolva problema deșeurilor dacă vom arăta cu degetul unul către altul. Ce am întreprins noi ca populația să înțeleagă rostul proiectului? Nu merge contractul, punem taxă, ca să nu vă înecați în gunoi. Să rezolvăm împreună această problemă dificilă, să ne unim eforturile”, a declarat directorul ADR Nord, propunând ca în perioada apropiată să fie organizate întruniri cu factorii de decizie, la care să participe și consilierii locali din Pelinia, precum și oameni ai legii din localitate.
La rândul său, șeful Inspectoratului Ecologic Drochia, Lilian Pânzari, a propus ca, în asemenea situație, dacă cetățenii nu vor dori să încheie contracte, să fie instituită o taxă pentru serviciile de gestionare a deșeurilor pentru cei care ezită sau nu doresc să încheie contract cu întreprinderea de salubrizare.
Potrivit administratorului întreprinderii de gestionare a deșeurilor SRL „Salubricom-Expert”, Valeriu Răbuleac, numărul foarte mic de contracte încheiate cu locuitorii satului pelinia pun în pericol funcționarea sistemului de salubrizare creat în cadrul proiectului.
„Înțeleg că taxa e o metodă nepopulară de soluționare a problemei deșeurilor. Trebuie de vorbit cu oamenii, pentru a-i convinge că încheierea contractelor este o soluție optimă în acest caz. Haideți, domnule primar, să ne mplicăm în acest proiect, pentru sănătatea oamenilor. Să facem un plan de acțiuni, coordonat între instituții. Bine, inițial poate că nu vor fi încheiate 100 de contracte lunar, dar 50 trebuie să fie”, a spus președintele raionului Drochia, Vasile Grădinaru.
La ședință s-a mai discutat și despre faptul că unii săteni nu folosesc tomberoanele pentru depozitarea deșeurilor, ci pentru a păstra produse alimentare (murături). ADR Nord atenționează însă că respectivele tomberoane sunt fabricate din masă plastică de cea mai joasă calitate, acestea conținând substanțe cancerigene. Păstrarea produselor alimentare în astfel de pubele este strict interzisă!
În prezent, potrivit Deciziei nr. 10/1 din 10 noiembrie 2015 a Consiliului local Pelinia, tariful lunar de prestare a serviciilor de colectare, prelucrare și depozitare a deșeurilor pentru gospodăriile unde locuiesc o persoană, dar și pentru pensionari și persoanele cu dizabilități este de 10 lei. Gospodăriile unde locuiesc două și mai multe persoane achită 20 de lei lunar, iar agenții economici – 100 de lei lunar, fără TVA. Instituțiile publice (școli, grădinițe, punctul medical, casa de cultură etc.) achită 50 de lei lunar.
Grație proiectului de gestionarare a deșeurilor menționat, în cele șapte localități rurale au fost lichidate 20 de gunoiști neautorizate. Realizarea proiectului a fost finalizată la sfârșitul anului 2014, ADR Nord monitorizându-l și în perioada de după implementare.
Elena Ivanov