Numărul medicilor de familie scade în continuu în ţara noastră. Un studiu realizat recent de Ministerul Sănătăţii arată că Moldova ar mai avea nevoie de aproape 300 de astfel de specialişti.
Cea mai gravă situaţie se atestă în sudul ţării. La Centrul de Sănătate din oraşul Căuşeni sunt doar opt medici de familie, în loc de 12, cât este necesar. În evidenţa lor se află 35 de mii de oameni. Adică unui specialist îi aproape patru mii de pacienţi în loc de 1.500, aşa cum prevăd normele Ministerului Sănătăţii.
În fiecare zi, la uşa unui medic de familie stau câte 40 de bolnavi. Cei mai mulţi sunt din sate şi vin dis-de-dimineaţă în oraş ca să reuşească să revină acasă după-amiază. Medicii de la Căuşeni spun că în ultimii ani tot mai mulţi medici de familie au plecat din sistem . Aceştia susţin că numărul persoanelor care se adresează după ajutor medical este în creştere, iar de cele mai multe ori medicul de familie este suprasolicitat.
Potrivit studiului Ministerului Sănătăţii, în centrul ţării, unui medic de familie îi revin aproximativ 2.500 de pacienţi. Situaţia este ceva mai bună în raioanele de nord, acolo unde un astfel de specialist are în evidenţă aproximativ 2.170 de oameni. Această stare de lucruri compromite calitatea serviciilor medicale.
Potrivit studio-l.md, în ultimii ani doar un singur medic de familie a venit în raionul Căuşeni. Chiar şi aşa pacienţii de la Căuşeni spun că sunt deserviţi calitativ de medici, iar programările din timp îi ajută să scape de cozi.
În prezent, în Moldova sunt aproximativ 1.700 de medici de familie, iar 40 la sută dintre aceştia au peste 55 de ani.