Adunarea de dare de seamă anuală a angajaților IMSP „Spitalul raional Ștefan-Vodă” la care a participat și dl Vasile Buzu, președintele raionului, s-a desfășurat pe data de 3 februarie curent. Un raport amplu despre activitatea spitalului raional în 2014 a prezentat dl Vasile Plămădeală, având ca coraportori pe dl Mihail Malachi, șef secției terapie, și dna Parascovia Boian, șef secției consultative. Dl Plămădeală din start a subliniat faptul că în anul 2014 accentul a fost pus pe sporirea calității serviciilor de sănătate, asigurarea accesului populației la servicii de sănătate de calitate, eficientizarea utilizării resurselor financiare, fortificarea bazei tehnico – materiale, promovarea tehnologiilor informaționale, conlucrarea activă cu administrația publică locală, scrie stefan-voda.md.
Pe parcursul unui an în instituția medico-sanitară publică s-au produs multe schimbări benefice ce țin de îmbunătățirea bazei tehnico-materiale. Saltul se datorează elaborării multiplelor proiecte întru rezolvarea problemelor majore ale spitalului. Astfel, prin proiect instituția a fost dotată cu un aparat roentgen performant care deja funcționează, însă nivelul de eficacitate va crește esențial odată cu crearea rețelei informaționale unice care va exclude folosirea peliculei costisitoare. CNAM a finanțat proiectul de reparație capitală a blocului cu cinci etaje, însă parțial: din cele 23 milioane necesare CNAM a alocat numai 10 mln lei. Conducerea spitalului și a fondatorului, Consiliului raional, este nevoită să depună eforturi susținute pentru a „găsi” restul surselor financiare întru finalizarea acestui proiect impunător care va schimba radical condițiile de lucru a lucrătorilor medicali și de tratament al pacienților.
Un alt proiect care a sporit consolidarea bazei tehnico-materiale a spitalului ține de dotarea secției de transfuzie a sângelui cu aparataj performant. Consiliul raional a alocat 150000 lei pentru reparația încăperii. Toate lucrările au fost finalizate, iar din data de 1 ianuarie 2015, aceasta secție si-a început activitatea. Baza tehnico-materială a fost îmbunătățită și cu ajutorul Guvernului României din partea căruia spitalul raional a primit o mașină Dacia Duster.
Cu părere de rău, soluționarea unor probleme importante despre care au vorbit medicii este posibilă numai prin implicarea nemijlocită a Ministerului Sănătății, CNAM, Agenției Medicamentului, Guvernului Moldovei. Încă un exemplu: oare este de vină spitalul care a încheiat la timp contractele pentru aprovizionare cu tot ce este necesar pentru activitate cu firmele care au câștigat licitația, dar care nu sunt în stare să-și onoreze obligațiunile asumate? Prin urmare, la moment spitalul nu dispune de seringi, de unele medicamente, bolnavii fiind nevoiți să plece la farmaciile din oraș și să scoată bani din buzunarul propriu.
O atenție sporită a fost acordată problemelor care pot și trebuie să fie rezolvate la nivel local. După cum a informat dl Malachi, conlucrarea cu medicina primară lasă mult de dorit, lipsește comunicarea sănătoasă, deși există relații normale de lucru cu centrele de sănătate autonome din Crocmaz, Olănești, Talmaza. Trezește îngrijorare faptul că majoritatea bolnavilor sunt internați de urgență, unii din ei fiind în stare gravă, a accentuat dl Malachi. Motivele acestui fenomen sunt diferite: oamenii n-au grijă de sănătatea proprie, nu se adresează la medicul de familie la timp, bolnavii din pătura social vulnerabilă n-au posibilitatea financiară să urmeze tratamentul prescris etc. Dar sunt la mijloc și unele șiretlicuri de care se folosesc nu numai bolnavii… O altă problemă – lipsa poliței de asigurare medicală. Pacienții fără poliță sunt tratați din contul spitalului. Unele primării sunt receptive la adresările conducerii spitalului, alocând surse pentru procurarea polițelor consătenilor nevoiași. Pentru tratarea bolnavilor fără poliță în 2014 s-au cheltuit 34 mii lei care puteau să fie îndreptați în alte direcții.
Dna Boian, aducând argumente convingătoare, a solicitat susținerea financiară a fondatorului în realizarea programelor teritoriale în domeniul medicinii ce țin de tuberculoză, diabet zaharat, boli oncologice și altele. Sunt obiective care necesită investiții impunătoare, dar nu trebuie de uitat că atât spitalul, cât și secția consultativă are nevoie de aparataj modern care cu ajutorul fondatorului poate fi procurat cu surse mai mici, a continuat gândul dna Boian. Lipsa cadrelor medicale este problema cea mai gravă, dar soluționarea este imposibilă fără crearea condițiilor atrăgătoare pentru tinerii specialiști.
Dl Vasile Buzu, președintele raionului, a început discursul său cu aprecierea pozitivă a schimbărilor care au avut loc în ultima perioadă în spitalul raional. Datorită eforturilor depuse de conducerea spitalului a sporit disciplina de muncă, s-a schimbat atitudinea unor medici și altor angajați față de pacienți, treptat să schimbă condițiile de muncă a întregului colectiv. Dl președinte a promis că Consiliul raional va susține financiar inițiativele care au scopul de a îmbunătăți calitatea serviciilor medicale prestate populației raionului. Totodată dl Buzu a atras atenția asupra unor cazuri concrete care au avut loc în ianuarie anului curent și nu numai. Întâmplările urâte semnalizează foarte clar: atitudinea unor angajați față de pacienți este departe de acea dorită, în activitatea spitalului raional sunt rezerve. Pentru a schimba opinia oamenilor care sunt convinși că fără bani n-ai ce face la spitalul raional, că mai bine să te duci drept la Chișinău decât să pierzi timpul la Ștefan-Vodă trebuie de depus muncă asiduă pentru a pune punct pe unele lucruri ce știrbesc imaginea celor care muncesc cinstit, dând dovadă de profesionalism înalt și calități omenești de excepție.
Diana Munteanu