În data de 5 august a avut loc ședința de lucru organizată în cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în sectorul aprovizionare cu apă în raionul Leova”.
Cei prezenți au urmărit să identifice soluții viabile în documentația tehnică a proiectului – Construcţia apeductului magistral Leova – Iargara, pentru derularea ulterioară cu succes a acestui proiect de importanță Regională.
În cadrul întrunirii au fost examinate și abordate următoarele lacune din proiect: Documentația nu a fost elaborată în conformitate cu standardele internaționale moderne iar modul de întocmire a acesteia este învechit. Mai mult ca atât, documentația nu a fost pregătită conform Studiului de Fezabilitate iar sistemul de aprovizionare cu apă este supradimensionat. Din aceste motive nu pot fi lansate achizițiile publice pentru lucrări, fapt care ar putea compromite acțiunile de execuție ale lucrărilor de construcție.
În vederea evitării tergiversării procesului de implementare a proiectului și a depășirii situației create, Dna. Maria Culeșov, director ADR Sud, a intervenit cu propunerea ca reprezentanții Consiliului Raional Leova să poarte discuții cu instituția de proiectare”INTEXNAUCA” SA pentru a prezenta obiecțiile înaintate de către expertul german în raportul de verificare.
Se va decide dacă instituția dispune de capacitatea și posibilitatea de a modifica documentația de proiect în concordanță cu cerințele și recomandările menționate în raportul respectiv. Va fi elaborată Tema de proiectare de către specialiștii CR Leova împreună cu expertul GIZ, care va sta la baza Caietului de Sarcini, care va fi ulterior coordonată și aprobată cu Departamentul de Construcții din Germania. Vor fi respectate etapele realizării documentației tehnice, cele menționate în raportul de verificare iar fiecare etapă va fi verificată și coordonată cu Departamentul Tehnic din Germania. În acest proces consultanții și experții GIZ vor acorda asistență beneficiarilor proiectului, astfel, va fi asigurată o documentație de calitate, conform criteriilor europene.
Președintele raionului Leova, beneficiarul direct al proiectului, a răspuns pozitiv la propunerile de a adapta documentația tehnică conform recomandărilor stipulate de către expertul german în raportul de verificare a consultantului GIZ , “Consider acest proiect de o importanță regională majoră și îmi voi depune tot efortul pentru o bună desfășurare a acestuia, pentru ca locuitorii rn. Leova să beneficieze de apă potabilă.”
Proiectul Construcţia apeductului central Leova – Iargara, face parte din Proiectul Pilot MSPL, obiectivul principal al acestuia fiind – extinderea aprovizionării cu apă potabilă a localităţilor r-lui Leova, pentru o populație de peste 17 mii oameni.
Diana Munteanu