Primarii din şase localităţi învecinate din raionul Sîngerei şi-au unit eforturile pentru rezolvarea în comun a problemelor comunale locale. La evenimentul de lansare a Întreprinderii municipale „Servcom-Chișcăreni” au participat edili şi cetăţeni din localităţile partenere care au împărtăşit mesajul „Mai ieftin. Mai curat. Acum şi în satul meu”.
Astfel, circa 15 mii locuitori din Chișcăreni, Ciuciueni, Coșcodeni, Dumbrăvița, Iezărenii Vechi şi Taura Veche vor beneficia de servicii mai bune. Întreprinderea va presta servicii de evacuare a deşeurilor, întreţinere şi deszăpezire a drumurilor, deservire a reţelelor electrice şi reţelelor de apă şi canalizare.
Iurie Chiorescu, consilier principal de stat a declarat în cadrul evenimentului de lansare că 25% din primăriile din R. Moldova au o populație de până la 1500 locuitori, iar peste 80% din ele – sub 5000 locuitori. „Experiența europeană demonstrează că crearea unor servicii publice locale în localități mai mici de 5000 de locuitori – este foarte costisitoare și dificilă. Soluția constă în unirea eforturilor mai multor primării mici pentru a crea și a presta în comun servicii publice locale”.
„Cea mai mare provocare pentru fiecare primar din R. Moldova este asigurarea unor servicii de calitate pentru cetăţeni. Cooperarea intercomunitară este o nouă tendinţă care vine ca un colac de salvare pentru primării. La moment am creat o entitate juridică, avem tehnica necesară pentru prestarea unor astfel de servicii, însă trebuie să depunem eforturi pentru educarea populaţiei pentru a convinge că trebuie să aprecieze şi să depună efort ca să putem spune: „Mai ieftin, mai curat, acum şi în satele noastre”, a spus Silvia Ţurcanu, primar de Chişcăreni.
Programul Comun de Dezvoltare Locală Integrată (PCDLI) a oferit suportul metodologic pentru crearea Întreprinderii de prestare a serviciilor comunale ”Servcom-Chișcăreni”, precum şi un grant de 100,000 dolari americani pentru procurarea utilajului și echipamentelor necesare – un tractor multifuncțional, echipament de profilare a drumurilor, remorcă, tomberoane pentru gospodării casnice și instituțiile publice.
Ghenadie Ivascenco, expert în domeniul cooperării intercomunitare în cadrul PCDLI a menţionat că efortul acestor şase primării de a acţiona în serviciul cetățenilor este îmbucurător. „Pe parcursul anului 2015, serviciul intercomunitar ”Servcom-Chișcăreni” va primi asistență din partea partenerilor de dezvoltare pentru consolidarea capacităţilor întreprinderii. Suntem siguri că iniţiativa locală este garantul durabilităţii unor astfel de proiecte care asigură servicii de calitate în fiecare localitate”, a declarat Ghenadie Ivascenco.
Victor Buceaţchi, primarul comunei Iezăreni a declarat că a consultat opinia locuitorilor, iar în rezultat, s-a decis să coopereze cu alte primării în vederea soluționării în comun a problemelor locale. „Este foarte greu și costisitor de prestat servicii de calitate în fiecare localitate în mod individual. Unirea eforturilor face ca aceste servicii să fie de două ori mai ieftine, iar calitatea să fie net superioară”, a spus Buceaţchi.
La eveniment a fost vernisată o expoziţie de obiecte realizate din deşeuri reciclabile, iar mai mulţi locuitori au participat la ateliere de confecţionare a unor astfel de lucrări.
Tot pentru educarea populaţiei, tinerii din cele şase localităţi au organizat un Flash-mob prin care au îndemnat consătenii să aibă grijă de localităţile în care trăiesc.
„Autorităţile locale ne pot oferi servicii de calitate, însă fără suportul nostru, al cetăţenilor, nu poate fi asigurată continuitatea acestor servicii. Avem sate frumoase, trebuie doar să păstrăm această comoară”, a spus Ecaterina Ţurcanu, elevă în clasa a XII-a.
Fondarea serviciului intercomunitar Chișcăreni a este unul din cele 10 proiecte de cooperare intercomunitară implementate în mai multe raioane din Republica Moldova, care transcriu în practică prevederile Strategiei Naționale de Descentralizare a Republicii Moldova, aprobată de Parlamentul Republicii Moldova în aprilie 2012.Valoarea totală a granturilor oferite este de 1 milion dolari SUA. Beneficiari ai proiectului sunt peste 120 000 de cetăţeni din 40 localităţi din Moldova.
Aceste proiecte sunt realizate cu sprijinul financiar și metodologic al Programului Comun de Dezvoltare Locală Integrată, coordonat de Cancelaria de Stat şi implementat de PNUD Moldova şi UN Women, cu sprijinul financiar al Danemarcei.
Elena Ivanov