O bibliotecă pe patru roți a poposit duminică, 6 septembrie, la Călărași. Este vorba, de fapt, de un bibliobus, unicul în Republica Moldova, care are o colecţie de carte foarte bună, este dotat şi cu tehnologie de ultima oră, cu două calculatoare, tablete, conexiune la internet.
Au venit cu el și două scriitoare apreciate: Claudia Partole și Lucreția Bîrlădeanu.
Evenimentul a generat curiozitatea multor călărășeni. Dar și mai mult a trezit interesul oamenilor însuși bibliobusul. Au venit atît copii, cît și maturi, să vadă minunea. Au intrat în interiorul bibliobus-ului, au răsfoit cărțile așezate acolo pe rafturi, au luat cunoștință de unele cărți on-line și, bineînțeles, mulți dintre ei și-au făcut poze. Or, deocamdată, un bibliobus este o noutate pentru călărășeni, dar și pentru locuitorii multor altor localități de pe la noi.
De notat că și cele două scriitoare au fost așteptate cu interes de călărășeni. Iar Biblioteca ”Grigore Vieru” le-a găzduit cu mult drag. Și Claudia Partole, și Lucreția Bîrlădeanu le-au vorbit celor prezenți despre carte, despre lectură, și-au prezentat propriile cărți, au dat autografe, au donat cărți pentru bibliotecă.
”Pentru mine, a fost o întîlnire deosebită, iar elevii au fost minunați”, a declarat, după eveniment, Claudia Partole. Dînsa a explicat și de ce: ”Pentru că cei prezenți, atît copiii, cît și profesorii lor, mi-au vorbit despre recentul meu roman ”Trandafirul pustiului”. De altfel, a fost prima ieșire în lume, către cititor, a acestei lucrări la care am trudit foarte mult”.
”A fost chiar o întîlnire de suflet”, a remarcat și directoarea bibliotecii din Călărași, Galina Agafița, după care a continuat: ”Scriitorii au fost puși față în față cu cititorii și invers. Chiar dacă această întîlnire a avut loc într-o zi de duminică, ne-a reușit. Lumea s-a arătat interesată de eveniment”.
De notat că activitatea respectivă s-a numărat printre numeroasele acțiuni cultural desfășurate în cadrul Festivalului Național al Cărții și Lecturii.
”Bibliobus-ul” aparține Bibliotecii Națională pentru Copii ”Ion Creangă” din Chișinău, fiind oferit în dar, cu un an în urmă, de către Guvernul Japoniei. Menirea lui este să promoveze plăcerea lecturii în rîndul copiilor din întreaga republică.
Sursa: expresul.com