Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale a desfăşurat campania de prevenire a intoxicaţiilor cu monoxid de carbon. În cadrul acţiunii, la peste 500 de familii din raionul Călăraşi, salvatorii li-au instalat detectoare de fum. Aparatele instalate în casele oamenilor au menirea de-ai proteja de incendii şi intoxicaţii cu monoxid de carbon.
Pompierii au mers pe la gospodăriile bătrânilor, pentru a le explica cum funcţionează detectoarele de fum şi care este rolul acestora. Oamenii au acceptat ajutorul pompierilor şi au ascultat cu atenţie recomandările specialiştilor.
Prima localitate în care angajaţii Serviciului Situaţii Excepţionale al MAI au instalat detectoare de fum a fost satul Sipoteni, întrucît numărul persoanelor în etate este mare. Instalaţiile urmează să se declanşeze dacă în încăperi se emană monoxid de carbon, sau a izbucnit un incendiu. La sunetul detectorului, oamenii trebuie să părăsească încăperea şi să ceară ajutorul pompierilor.
Instalarea detectoarelor de fum a fost posibilă graţie unui parteneriat a Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale cu Ambasada Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova. Proiectul are scopul de a preveni incendiile şi intoxicaţiile cu monoxid de carbon provocate de utilizarea cu încălcări a sobelor de încălzit.
În total, pentru prevenirea situaţiilor de risc au fost achiziţionat 1200 de detectoare de fum .
Diana Munteanu