Președintele raionului a salutat oaspeții și a prezentat audiența: primarii localităților din raion, consilieri raionali, conducătorii serviciilor desconcentrate și ai subdiviziunilor consiliului raional, conducători ai instituțiilor publice. Domnul I.Urzică i-a mulțumit domnului prim-ministru pentru posibilitatea de a realiza o astfel de activitate în raionul Rîșcani.
Dl P.Filip și-a exprimat dorința de a realiza un dialog constructiv. Mai întâi a prezentat o informație amplă despre activitatea guvernului, menționând caracteristicile perioadei de guvernare precum și condițiile în care și-a demarat activitatea actuala componență a guvernului: criza politică și financiară, lipsa de susținere de la partenerii de dezvoltare. Prioritățile au fost orientate pe 3 direcții: social, mediul de afaceri și restabilirea încrederii partenerilor europeni. Accentul a fost pus pe serviciul vamal și inspectoratul fiscal, astfel s-a reușit reducerea numărului de acte și a funcțiilor de control și au fost majorate acumulările la buget, în rezultat a fost posibilă nu doar achitarea salariilor și pensiilor, dar și stabilizarea economiei. Au fost stopate și lichidate schemele de delapidări , astfel s-a asigurat funcționarea fără susținere financiară din exterior și s-au pus bazele unor deschiderii pentru discuții cu FMI, BM.
Una dintre reușitele care va avea un impact pozitiv și durabil a fost reforma sistemului de pensionare, care va da rezultate chiar în 2017 , s-a echilibrat vârsta de pensionare, dar și procentul valorii pensiei în raport cu mărimea contribuției. Cei care vor avea o contribuție mai mare, vor avea o pensie mai mare, dar cu același procent aplicat ca și la cei care au contribuții mai mici în fondul social. O altă prevedere este și valorizarea veniturilor de până la anul 1999, care a fost introdusă în cota pensiei.
Mai sunt probleme: plata salariului neoficial( în plic); lipsa de ordine în asigurarea cu medicamente ( medicamentele ieftine nu înseamnă și calitative). A comunicat că a fost extinsă lista medicamentelor compensate.
Au fost deblocate relațiile cu finanțatorii externi, prin luarea de angajamente de a acționa legal, transparent, calitativ. Instituțiile europene au devenit mult mai atente și pragmatice.
Am reușit să deblocăm 500 mln euro credite curente și 350 mln euro în perspectivă.
Rata inflației pentru 2016 constituie 2,4% – cea mai joasă în 25 de ani de independență. Creșterea economică a fost de 3,5% din PIB, astfel a crescut reitingul țării în fața investitorilor.
Au fost efectuate eforturi pentru reformele în justiție . Dar lucrurile nu se pot schimba peste noapte. Au fost elaborate proiectul reformei procuraturii, a sistemului judecătoresc- harta judecătorească. Au fost reținuți judecători, procurori, angajați din sistemul vamal. Au fost realizate acțiuni concrete în actvitatea de combatere a corupției prin intermediul organelor de resort.
O problemă recent identificată a fost corupția în domeniul turismului.
Agricultura rămâne a fi un domeniu prioritar. s-au achitat subvențiile restante , în curând vor fi finalizate și cele pentru anul 2016.
Frauda bancară n-a fost pusă pe spinarea cetățenilor, au fost trasate acțiuni concrete de a acoperi pierderile din mijoacele care vin de la recuperarea mijloacelor furate, din sumele destinate pentru investiții capitale, ele sunt calculate și proiectate real pentru a restabili situația financiar- bugetară a țării. Se lucrează în vederea identificării vinovaților și a reîntoarcerii banilor în țară, unele țări ( cele din Pribaltica sunt deschise , dar Federația Rusă este mai rezervată față de colaborarea cu noi la acest capitol). Din două lucruri rele am ales unul mai puțin rău pentru a asigura funcționalitatea sistemului bugetar și a recăpăta încrederea partenerilor de dezvoltare. Așteptăm rezultatele investigațiilor Kroll, în urma cărora vor fi identificați vinovații și va fi elaborată strategia de recuperare a mijloacelor.
În cadrul dialogului au fost abordate un șir de aspecte ale vieții cotidiene.
Mircea Cherdivară, consilier raional, directorul școlii profesionale din or. Rîșcani, a solcitat să se revadă salariul lucrătorilor tehnici din instituțiile educaționale.
Domnul prim-ministru a informat că situația se examinează în complex în sistemul social: medicină, educație, alte sfere bugetare, prin excluderea diferitor factori subiectivi în salarizare, identificarea mijloacelor pe interior, păstrarea fondurilor de salarizare, atragerea angajaților calificați prin majorări de salarii și reducerea unităților. Problemele se vor soluționa nu pe baricade, dar prin discuții și colaborare. Cele 10 % de majorare nu sunt relevante pentru efortul muncii pedagogilor. A menționat că este important de a impulsiona nivelul economic al țării pentru asigurarea calității vieții.
Sunt elaborate și se implementează reformele în adminstrația publică centrală: cancelaria de stat, urmează reforma guvernului, apoi în administrația publică locală.
Victor Bogatico, primarul or. Rîșcani, a solicitat modificarea procedurii de achiziții, care actualmente condiționează achiziționarea unor produse alimentare ieftine și de o calitate redusă.
Domnul Pavel Filip a informat că sunt proiecte în această direcție: fiecare conducător va avea dreptul de a achiziționa produse , dar și responsabilitatea de a asigura calitatea lor.
Galina Zamurdac, vicepreședinte al raionului, a abordat problema dezinstituționalizării persoanelor cu dizabilități severe, în special a celor cu probleme de sănătate mentală, deoarece autoritățile publice locale și societatea noastră nu dispune de capacități profesionale de a asigura securitatea , sănătatea atât a acestor persoane, cât și a celor din preajmă; a solicitat revizuirea politicii de reducere a numărului de paturi în spitalele raionale, fiindcă se îngustează accesul cetățenilor la asistență medicală.
Domnul P.Filip a menționat faptul că aplicarea normelor europene nu întotdeauna sunt racordate la realitățile noastre, de aceea consideră că ar trebui revăzute unele politici. Dumnealui a informat că e în proces de elaborare reforma serviciilor spitalicești, regretă că acest pachet de acțiuni a fost elaborat încă în anii 2007-2009, dar din anumite cauze politice nu a fost implementat. Acestea urmează a fi modernizte și apobate pentru a fi implementate în curând.
Domnul Iurie Urzică a mulțumit prim-ministrului pentru susținerea proiectului de a înființa în raion o piață en-gross de produse agricole și l-a rugat să intervină pe anumite direcții pentru a soluționa anumite probleme cum ar fi: deblocarea vămii Costești -Stânca pentru exportatorii agricoli din raion, a propus revederea și implementarea impozitului unic în agricultură, revederea cadrului legal pentru litoralul lacului de acumulare Costești, în vederea creării posibilităților de a dezvolta turismul în zonă, a propus revederea asigurărilor medicale, pentru a echilibra și motiva toți cetățenii la activitate, e nevoie să se revadă sistemul de acordare a ajutorului social prin încadrarea persoanelor respective în prestarea anumitor activități neremunerate.
Domnul P.Filip a susținut propunerile președintelui și l-a asigurat că vor fi examinate minuțios, respectându-se și drepturile cetățenilor și a agenților economici.
În final dumnealui a subliniat că reformele sunt dureroase, dar necesare și impactul va fi observat peste un timp. A mulțumit celor prezenți și i-a asigurat de implicare plenară în toate domeniile : social, economic, agrar, financiar în vederea sporirii bunăstării vieții în Republica Moldova.
Pentru a examina situația cu privire la unele probleme abordate de președintele raionului, domnul prim-ministru a efectuat o vizită la Costești. Aici a a avut o întîlnire cu anagajații de la vamă și cu cei de la nodul hidroenergetic.
Au oamenii întrebări pentru că au probleme, apropo de apreciat acest dialog a celor de la Chișinău, în general Filip ori îmi pare mine, da îl văd printre cei mai activi și deschiși prim-miniștri de la noi.
Lumea tot timpula fost curioasă și asta-i bine că dau întrebări, sau ce mai bine cum umbla Filat și le promitea marea și sarea și toți stăteau ca mormolocii și nimeni nu le acorda nici o întrebare!
Ma bucur sa vad ca Filip personal merge cu vizite prin teritoriu, astfel afla problemele cu care se confrunta cetatenii din intreaga tara. Sper ca aceasta practica se va continua si mai departe.