De la 1 septembrie, în orașul Ialoveni, își va deschide ușile Unitatea de Educație Incluzivă (UEI) de pe lângă Liceul Teoretic ”Petre Ștefănucă”. Scopul Unității este de a oferi asistență individualizată copiilor cu dezabilități severe în procesul de învățare și dezvoltare într-o școală obișnuită.
Capacitatea Unității este de 25 de copii, însă la început de an școlar aceasta va sprijini 22 de copii, cu vârste cuprinse între 6 și 16 ani, care au dezabilități severe și/sau complexe. Directoarea Liceului Teoretic ”Petre Ștefănucă”, dar și a UEI, Vera Balan, spune că copiii care urmează a fi instruiți au fost evaluați de o comisie specială. ”S-a creat o comisie intersectorială unde au colaborat specialiști din domeniul educației, asistenței sociale și al medicinei. Au fost evaluați copiii și s-a decis instruirea lor în cadrul unității de educație incluzivă în funcție de starea lor de sănătate. Însă, un lucru foarte important este că aici vor fi instruiți copii care niciodată nu au fost încadrați într-o instituție de învățământ și nu au frecventat niciodată școala”, ne-a explicat directoarea.
Unitatea are o cale de acces către liceul ”Petre Ștefănucă”, astfel, copiii care vor avea posibilitatea vor merge și în sălile de clasă din liceu.
”Copiii vor fi încadrați în clasele din liceu doar după posibilitățile acestora. Avem trei copii din Pojăreni care au fost în sala de clasă, dar după ce s-a închis școala din sat, le este foarte dificil să se deplaseze în alte localități, de aceea s-a decis deplasarea la unitatea noastră. Ceilalți copii care nu au frecventat școala niciodată, vor avea o perioadă de acomodare în care se va lucra foarte mult individual cu ei, până aceștia vor fi pregătiți să se încadreze într-o sală de clasă. Până atunci, ei vor merge în sălile de clasă din liceu pentru socializare, pentru a face cunoștință cu colegii și cu profesorii”, a mai adăugat Vera Balan.
În UEI, copiii se vor bucura de un mediu prietenos și sigur, vor învăța să comunice, vor acumula deprinderi de învățare, își vor dezvolta abilitățile necesare pentru a deveni adulți independenți. Tocmai de aceea, UEI dispune de câteva spații special amenajate și adaptate cerințelor.
Sala polivalentă este spațiul în care copiii vor primi suport individual la învățare, terapie prin joc, activități de grup și activități creative. Pe lângă aceasta, mai sunt și alte săli pentru activități în grupuri mici, dotate cu tehnologii pentru facilitarea învățării, sală de sport, sală de baie adaptată, o bucătărie și un teren amenajat în aer liber.
Aici, copiii nu vor primi doar asistență didactică ci și terapeutică. În acest sens, Unitatea are și o sală pentru activități de recuperare pentru hidroterapie și kinetoterapie.
Silvia Rudoi, directoare adjunctă a unității și coordonatoarea unității, spune că copiii vor veni din localitățile Costești, Horești, Molești, Zîmbreni, Hansca, Pojăreni, Bardar, Văsieni, Ulmu, Suruceni și Ialoveni. Iar pentru a asigura deplasarea copiilor, Unitatea va pune la dispoziția părinților două microbuze special adaptate la necesitățile copiilor. ”Una din responsabilitățile părinților este să informeze însoțitorul despre starea emoțională și fizică a copilului în momentul în care noi îl preluăm. Cooperarea între părinți și unitate este foarte importantă”, spune Silvia Rudoi.
Personalul Unitatății include cadre didactice de sprijin, un psiholog, un logoped, doi kinetoterapeuți și asistenți personali. Momentan, însă, nu sunt suplinite toate funcțiile. Mai sunt necesari un logoped și un asistent personal. Personalul existent deja a fost instruit timp de patru zile, de către experți din Marea Britanie, cu suportul Asociației ”Lumos Foundation Moldova”. Pe lângă cadrele didactice din UEI, au fost instruiți în domeniul educației incluzive și profesorii din Liceul Teoretic ”Petre Ștefănucă”.
Conform articolului 32 din Codul Educației al Republicii Moldova, învăţământul pentru copiii şi elevii cu cerinţe educaţionale speciale este parte integrantă a sistemului de învăţământ şi are drept scop educarea, reabilitarea şi/sau recuperarea şi incluziunea educaţională, socială şi profesională a persoanelor cu dificultăţi de învăţare, de comunicare şi interacţiune, cu deficienţe senzoriale şi fizice, emoţionale şi comportamentale, sociale.
Unitatea de Educație Incluzivă din orașul Ialoveni este un serviciu nou de suport educațional, creat pentru prima dată în raionul Ialoveni, dar și în întreaga țară. Unitatea a fost construită și amenajată de către Consiliul raional Ialoveni și Asociația Obștească ”Lumos Foundation Moldova”. Cheltuielile de întreținere a UEI vor fi acoperite din bugetul statului, iar proiectul va avea o durată de pilotare de trei ani, din 2016 până în 2019.
Sursa: ialovenionline.md