
În primăvara acestui an va fi lansat proiectul de extindere a reţelei de canalizare în oraşul Hânceşti. Costul total al proiectului va fi de aproximativ 41724320 lei şi va include 17 sectoare. Prima etapă de construcţie a reţelei de canalizare, finanţată din Fondul Ecologic Naţiona, va acoperi cinci sectoare din oraşul Hânceşti şi va costa aproximativ 8790,59 mii lei.
În prezent, apele reziduale sunt acumulate în două stații de pompare după care sunt transportate la stația de epurare tip mecanico-biologică cu capacitatea de 3,3 mii m3/diurn. Lungimea rețelei de canalizare existente este de 24,3km, dar pentru ca obiectele de menire socială să fie conectate la sistemul de canalizare este necesar de a construi încă 5 stații de pompare a apelor uzate, care vor asigura acumularea și transportarea apelor reziduale spre stația de epurare. Lungimea rețelei de canalizare care urmează a fi construită este de 19942,2m cu țevi de 100mm până la 300mm, din materiale performante PVC.
Numărul celor care vor fi conectați la sistemul de canalizare este de 9500 de persoane.
„În prezent, în localitate se implementează proiectul cu privire la reconstrucția și extinderea rețelelor de apă. Odată cu creșterea numărului de gospodării conectate la sistemul de aprovizionare cu apă, sistemul de canalizare devine o problemă stringentă și primordială în a fi rezolvată – a declarat pentru curier.md Alexandru Botnari, primarul de Hânceşti. Prima etapă a acestui proiect presupune construcția sistemului de canalizare în 5 sectoare din oraș. De menționat este faptul că locuitorii din aceste regiuni nu beneficiază de sistem de canalizare menajeră, apele fiind colectate în fose locale sau instalații improvizate. Unele gospodării sunt conectate la sistemul de aprovizionare cu apă centralizată, iar o parte din locuitori preiau apa de consum din fântâni săpate în prima pânză freatică, care poate fi infectată cu apele uzate menajere deversate necorespunzător. În prezent, unele străzi propuse pentru extinderea rețelelor de alimentare cu canalizare menajeră fac parte din zona industrială a orașului, unde își desfășoară activitatea 17 întreprinderi mari și mijlocii. Odată cu construcția sistemului de canalizare va spori potențialul economic și competitivitatea afacerilor din regiune.”
Dina Roşca