Consiliului Regional pentru Dezvoltare Sud (CRD) stabilește astăzi, prioritățile regiunii pentru următorii 5 ani. Membrii CRD s-au întrunit, la Cimișlia, în prima ședință din acest an.
Principalul subiect al discuțiilor este proiectul Strategiei de Dezvoltare Regională Sud 2016-2020, document ce stabilește direcțiile de dezvoltare ale regiunii și asigură continuitatea documentelor strategice regionale din anii precedenți.
“Prevederile documentului sunt în corelație cu Strategia Națională de Dezvoltare Regională pentru anii 2016-2020, pentru a asigura eficiența implementării dezvoltării regionale, în context național. Pe termen lung și scurt Strategia include acțiuni de modernizare, extindere şi regionalizare a serviciilor de aprovizionare cu apă și canalizare, reabilitarea şi modernizarea drumurilor regionale și locale, dezvoltarea unui sistem de management integrat al deșeurilor solide, sporirea eficienței energetice a clădirilor, etc. De asemenea, pentru buna guvernare și dezvoltare a regiunii SDR Sud a fost elaborată în strânsă corelare cu strategiile sectoriale din domeniile prioritare dezvoltării regionale”, a subliniat, în cadrul ședinței, Vasile Bîtca, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.
Potrivit directorului Agenției de Dezvoltare Regională Sud, Maria Culeșov, Strategia de Dezvoltare Regională Sud 2016-2020 își propune realizarea a trei obiective specifice care vor contribui la dezvoltarea echilibrată și durabilă a regiunii. “Strategia fundamentează domeniile de intervenție și necesarul de finanțare atât din Fondul Național de Dezvoltare Regională, cât și din fonduri europene. Documentul a fost elaborat cu suportul Comitetului pentru Planificare Strategică în RDS și a experților contractați de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ)”, a menționat Maria Culeșov, directorul ADR Sud.
Strategia de Dezvoltare a Regiunii Sud 2016-2020 a fost elaborată în cadrul unui proces participativ, cu implicarea Comitetului pentru Planificare Strategică în Regiunea de Dezvoltare Sud. În componența comitetului se regăsesc reprezentanți ai autorităților publice locale de nivelul II din cele 8 raioane ale regiunii, membri ai Consiliului Regional de Dezvoltare Sud, reprezentanți ai sectorului privat, asociativ și ai mediului academic.
*Foto simbol
Diana Munteanu