Marţi, 15 septembrie 2015, a fost inaugurat Centrul de reintegrare socială „Casa Mea”, în oraşul Cahul.
La eveniment au participat reprezentanţi ai Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, ai Ministerului Educaţiei, ai AO „Parteneriate pentru fiecare copil” (PPFC) şi ai autorităţilor publice locale.
Centrul „Casa mea” este destinat copiilor şi tinerilor orfani sau rămaşi fără ocrotire părintească, cu vârsta cuprinsă între 16 şi 23 de ani, care, la momentul ieşirii din îngrijirea alternativă, au şanse reduse de a se integra în familie şi comunitate. Acesta are o capacitate de 8 locuri şi va presta atât servicii de cazare şi îngrijire, cât şi servicii de asistenţă socială, psihologică şi orientare profesională. Centrul de reintegrare socială este parte componentă a Complexului de servicii sociale „Împreună”, creat ca urmare a reorganizării Gimnaziului-internat din oraşul Cahul, proces susţinut de AO PPFC.
Stela Grigoraş, director PPFC, a menţionat că odată cu inaugurarea acestui centru este finalizat procesul de transformare a unei instituţii de tip rezidenţial. „Datorită managementului profesionist şi iniţiativei din partea administraţiei fostului Gimnaziu-internat am reuşit să creăm un complex de servicii sociale, care, prin activitatea sa, promovează integrarea copiilor şi tinerilor în familie şi comunitate”.
Reorganizarea Gimnaziului-internat din oraşul Cahul a fost iniţiată în anul 2007, instituţia din Cahul, fiind practic, prima instituţie din republică supusă procesului de transformare în cadrul implementării Strategiei privind reforma sistemului rezidenţial de îngrijire. Complexul de servicii sociale „Împreună”, în afară de centrul de reintegrare pentru copii şi tineri nou deschis, mai include un centru de plasament organizat în 6 module familiale cu o capacitate de 30 locuri, în care sunt plasaţi copii până la vârsta de 16 ani, orfani sau rămaşi temporar fără îngrijire părintească; 5 ateliere vocaţionale (informatică, tâmplărie, croitorie, apicultură şi gastronomie), care oferă copiilor şi tinerilor găzduiţi în cadrul Complexului, dar şi celor din comunitate, oportunităţi de formare a deprinderilor de viaţă şi de însuşire a unei meserii, precum şi servicii sociale de zi pentru copii din comunitate cum ar fi cercuri sportive şi pe interese.
Diana Munteanu