
Ieri, 30 februarie, un grup de specialiști din cadrul aparatului central al Ministerului Mediului, Inspectoratului Ecologic de Stat și Agenției ”Moldsilva” au întreprins o nouă inspecție inopinată, de această dată în pădurile raionului Leova, în zonele de responsabilitate a Gospodăriei Silvice Iargara. Echipa condusă de Ministrul Valeriu Munteanu și de această dată a stabilit că se fură atât lemnul, cât și banii destinați plantării copacilor.
Iată și exemplele concludente: Moldsivla a autorizat tăierea a unui hectar şi jumătate de salcâm din pădurea din Filipeni. La fața locului a fost descoperit că s-a defrişat o suprăfață mult mai mare.
Prezenți și cei care ar fi trebuit să prevină furtul, îşi pasează responsabilitățile. Serviciile pentru colectarea masei lemnoase au fost contractate de un agent economic, care susține că au tăiat doar cât le-a fost permis. Ceea ce a găsit comisia, adică teritoriul curățat de arbori ar fi fost tăiate ilicit chiar de pădurarul cantonului. În preajma casei acestui pădurar a fost depozitată masa lemnoasă scoasă din parcelă. Doar câțiva bușteni aveau marcajul cuvenit a fi aplicat în urma evaluării calității și cantității masei lemnoase. În urma confruntărilori, pădurarul a recunoscut că la tăierea ilegală a arborilor a participat fiul său.
La fel au fost descoperite mari nereguli, atît în raportarea lucrărilor executate cu discrepanțe uriașe a mărimilor teritoriilor plantate și neexistența în parcele a puieților, care ar fi fost plantați din banii destinați împăduririi. Exemplu: Lângă satul Romanovca urmau să fie plantați patru mii de salcâmi pentru care europenii ne-au alocat un milion şi jumătate de lei. Inspectorii au stabilit, însă, că nu au fost plantați decât o sută de arbori de calitate inferioară, urmând să fie stabiltă și suprafața care nu a fost de-facto plantată.
În urma inspecţiei, Ministrul Munteanu a dispus ca şefa gospodăriei silvice ”Iargara” și mai mulți angajați să fie suspendati din funcţie, iar specialiştii abilitați – să evalueze pagubele aduse fondului forestier.
Specialiștii consideră că pe parcursul anilor 1991-2012 au fost distruse cca. 3000 ha de plantaţii forestiere de protecţie. Conform informației deținute de către Ministerul Mediului, cele mai multe perdele forestiere sunt într-o stare degradantă din cauza tăierilor ilicite, dar și din cauză nerespectării tehnologiei de reabilitare. “Problema persistentă a perdelelor forestiere a fost negospodărirea lor în anii 90 şi 2 000 şi distrugerea lor prin tăieri ilicite. Chiar dacă la fiecare perdea forestieră au fost elaborate şapte soluţii tehnice pentru reabilitarea acestora, conservare, ajutorarea regenerării naturale, lucrări de plantare, situație este dezastruoasă, cel puțin prin exemplul Gospădăriei Silvice ”Iargara””, a menţionat Ministrul Mediului Valeriu Munteanu.
Diana Munteanu