Ieri, în incinta Primăriei Ialoveni a avut loc următoarea rundă de discuții pe marginea activității serviciului de transport public de călători. La întâlnirea organizată de primarul Sergiu Armașu au participat reprezentanții celor trei firme care administrează ruta 35, precum și Petru Anton, șeful adjunct al Direcției control al transportului rutier și autogări din cadrul Agenției Naționale Transport Auto (ANTA).
În debutul discuțiilor, primarul Sergiu Armașu a declarat că, deși au mai fost organizate întâlniri de acest fel cu administratorii rutelor, locuitorii orașului sunt în continuare nemulțumiți de activitatea transportul public. Problemele semnalate sunt aceleași: supraîncărcarea microbuzelor, comportamentul brutal al șoferilor, nerespectarea orarului de circulație. La fel, au fost aduse în discuție și unele plângeri parvenite recent de la cetățeni.
Tudor Meșină, specialist în probleme de construcții la Primăria Ialoveni, a vorbit despre rezultatele acțiunilor convenite cu transportatorii la întâlnirea din luna decembrie. Astfel, în rezultatul monitorizării s-a depistat că graficul circulației pe rute se încalcă în continuare, fluxul de pasageri este foarte mare la orele de vârf, microbuzele opresc în afara stațiilor. O situație mai bună s-a atestat în privința condițiilor sanitare din mașini.
În toiul discuțiilor a fost pomenită petiția, ajunsă și la ANTA, a unei pasagere care s-a plâns pe comportamentul brutal al unei taxatoare din autobuz. La fel a fost discutat un alt caz semnalat de o locuitoare a orașului, care a vorbit despre faptul că un șofer de microbuz a transportat un grup de copii (elevi la liceul “Andrei Vartic”) din sectorul Huțuleuca și i-a debarcat la sensul giratoriu și nu la stația mai apropiată. În replică, șoferul a motivat că la sensul giratoriu așteptau mulți călători și copiii au fost dați jos ca să facă loc celor care merg la Chișinău.
Administratorii firmelor de transport au recunoscut că sunt probleme și au fost admise încălcări, dar au dat asigurări că se străduiesc să înlăture toate neajunsurile. De asemenea, eu au declarat că și pasagerii au o parte de vină, atunci când insistă ca rutierele să pornească mai repede sau așteaptă să fie luați din orice loc și să li se oprească unde doresc. Întrebați care este principala așteptare pe care o au de la pasageri, administratorii au răspuns că își doresc ca oamenii nemulțumiți să se adreseze direct la firmele de transport și să nu mai implice Primăria în această problemă.
La rândul său, Petru Anton, reprezentant ANTA, a remarcat că problemele care se observă pe ruta 35 țin de organizarea incorectă a deservirii. Funcționarul consideră că este necesară organizarea transportului local care să aducă oamenii din toate sectoarele orașului până în centru, de unde aceștia să fie transportați de ruta 35 la Chișinău. În replică, primarul Armașu a declarat că vede rezolvarea problemei în asigurarea transportului de alternativă: autobuze de capacitate mare la preț mai mic și la intervale mai mari, microbuze mai rapide și mai scumpe, dar și posibilitatea de a călători liber cu rutele care tranzitează orașul.
Până la urmă, în rezultatul dezbaterilor au fost formulate o serie de propuneri. Astfel, pasagerii nemulțumiți au fost îndemnați să depună plângerile în scris, la adresa administratorului de rută și la adresa ANTA sau a Ministerului Transporturilor. Veaceslav Plămădeală, administratorul uneia dintre firmele care deservesc ruta 35, a propus ca să fie creată o comisie care timp de câteva zile să observe permanent activitatea șoferilor de microbuze, să vadă cum se lucrează și să formuleze propuneri.
De asemenea, s-a stabilit că în următoarea perioadă transportatorii vor înlătura neajunsurile semnalate pentru a asigura un serviciu calitativ locuitorilor orașului Ialoveni. Pentru a face ordine în activitatea transportului public, pasagerii sunt îndemnați să aștepte microbuzele doar în stații și să coboare doar la stații. La acest subiect, toți participanții la discuție au dat asigurări că stațiile de așteptare sunt amplasate cu respectarea tuturor condițiilor și cerințelor tehnice pentru asigurarea unui trafic cât mai sigur. Administratorii de rută au promis că, începând cu 1 februarie, vor respecta angajamentul de a opri doar la stații, dar au cerut ca și rutele care tranzitează orașul să procedeze la fel.
Tot după 1 februarie, pe ruta 35 vor fi organizate controale inopinate a activității transportului public, cu participarea reprezentanților ANTA, a administrației publice locale, dar și a Inspectoratului de Patrulare.
În încheiere, primarul Sergiu Armașu a promis că va organiza dezbateri publice la tema transportului, unde locuitorii orașului își vor spune părerea și vor propune soluții pentru ameliorarea situației.
Sirsa: ialovenionline.md