Președintele asociației a fost ales Gheorghii Caraivanov, care va avea trei vicepreședinți și un secretar. În unanimitate, membrii viitoarei asociații a luat decizia privind cotizațiile de membru. Opțiunile au fost mai multe, dar pentru a respecta proporțiile, s-a decis un leu pentru un hectar de teren prelucrat.
La ședință, informații importante privind subvențiile alocate antreprenorilor le-a prezentat Ivan Bozbei. El a dat citirii articolele de bază ale proiectului regulamentului de distribuire a mijloacelor fondului de subvenționare a producătorilor pentru anul 2017.
Spre exemplu, subvenții majorate vor fi acordate tinerilor fermieri și femeilor din agricultură ( 15%), producătorilor de produse ecologice (20%), agricultorilor, care vor achiziționa echipamente autohtone ( 10%).
Prioritățile sunt stimularea activității producătorilor agricoli pentru promovarea pe piața externă, precum și stimularea investițiilor în dezvoltarea agro-turismului în mediul rural, informează portalul de știri Gagauzinfo.MD cu referire la ziarul local “Svet”.
Producătorii agricoli din raionul Taraclia se confruntă cu o serie de probleme în ceea ce ține de perfectarea actelor privind casarea plantațiilor multianuale și organizarea defrișărilor.
De asemenea, proprietarii nu sunt întotdeauna de acord de a da terenurile în casare, defrișare și să încheie contracte de arendă.
Toți acești factori, în opinia producătorilor agricoli, împiedică organizarea casării și defrișării plantațiilor multianuale, precum și împiedică introducerea terenurilor în folosință pentru a obține venituri și a achita impozite. Aproximativ 20% din terenurile din raionul Taraclia nu se prelucrează.
La ședință a fost întocmită și o scrisoare către Ministerul agriculturii din Republica Moldova, în care producătorii oferă mai multe căi de ieșire din situația creată. Spre exemplu, în prezent, la depunerea dosarelor pentru subvenționarea defrișărilor este necesară depunerea contractului de arendă pe un termen care nu depășește un an, adică în cazul în care depunerea documentelor se va efectua în 2017, contractul trebuie să fie întocmit în 2016, în timp agricultorii încheie contracte pe un termen de 3-5 ani. Agricultorii din raionul Taraclia propun modificarea termenelor.