Realizarea proiectelor investiționale în Portul Internațional Liber Giurgiulești, cum este cel al Grupului Trans-Oil, constituie un pas important atât în dezvoltarea infrastructurii acestui obiect strategic pentru Republica Moldova, cât și al economiei naționale în ansamblu. Declarația a fost făcută de viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei, în cadrul ceremoniei de finalizare a proiectului de extindere a terminalului de export de cereale construit de Grupul Trans-Oil la Portul Giurgiulești.
Potrivit ministrului Economiei, finalizarea proiectului de extindere a terminalului de export de cereale deschide nu doar noi posibilități pentru exporturile Republicii Moldova la compartimentul dat, dar constituie și un suport considerabil pentru producătorii agricoli, care vor avea posibilitatea mai operativ și în condiții mult mai avantajoase să-și exporte producția pe piețele regionale și internaționale. ”Prin realizarea acestui proiect, Grupul Trans-Oil își dublează capacitățile de export, iar aceasta, la rândul său, face produsele noastre mai competitive și accesibile pe piețele internaționale”, a subliniat vicepremierul Calmîc.
În context, ministrul Calmîc a menționat că în viitorul apropiat, în paralel cu dezvoltarea capacităților Portului, este necesară elaborarea și implementarea unui proiect investițional, care ar avea drept obiectiv major dezvoltarea infrastructurii atât a Portului, cât și a zonei adiacente acestuia, în special a localității Giurgiulești. Tema respectivă a fost discutată de ministrul Economiei cu locuitorii satului, care au solicitat implicarea autorităților centrale în soluționarea unor probleme social-economice, apărute odată cu creșterea capacităților portului maritim.
Vaja Jhashi, președintele Grupul Trans-Oil, a menționat că prin realizarea acestui proiect compania a devenit cel mai operațional agent economic din regiune privind capacitățile de încărcarea a navelor cu cereale: peste 1000 tone pe oră pentru navele maritime și până la 8000 tone pentru barjele fluviale. ”Sunt sigur că prin realizarea acestui proiect am făcut un lucru foarte bun pentru țară, pentru dezvoltarea ei în continuare. Cu creșterea investițiilor și deschiderea unui nou terminal modern situația se schimbă. Anume de aici vinurile, cerealele, uleiurile moldovenești dunt exportate în Spania, Italia, Africa de Nord și în alte țări ale lumii”, a spus președintele Grupul Trans-Oil.
Realizarea proiectului investițional a fost apreciată și de ambasadorul SUA în Republica Moldova, James D. Pettit, care a menționat că prin dezoltarea infrastructurii Portului Giurgiulești țara noastră devine un actor tot mai activ atât pe segentul fluvial, cât și cel maritim.
La rândul său, șeful reprezentanţei Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) în Republica Moldova, Dimitri Gvindadze, a menționat că instituția pe care o reprezintă este dispusă să susține și alte proiecte investiționale, realizate de autoritățile naționale în colaborare cu parteneri de dezvoltare.
Importanța extinderii terminalului de export de cereale a fost menționată și de bașcanul UTA Găgăuzia, Irina Vlah, care a accentuat că aceasta este un suport considerabil atât pentru dezvoltarea regională în diferite domenii, cât și un suport extrem de necesar pentru sectorul agricol, care obține noi posibilități de acces pe piețele internaționale. ”După înnoirea infrastructurii, portul va contribui la dezvoltarea economică a Găgăuziei și a întregii țări, iar sute de producători agricoli vor putea mai ușor să-și exporte produsele”, a spus Irina Vlah.
Potrivit șefului companiei Danube Logistics, operatorului Portului Internațional Giurgiulești, Thomas Moser, “portul, precum și însăși Moldova, este atractivă pentru investiții considerabile, lucru demonstrat de Grupul Trans-Oil și alte companii, care au investit deja în port aproximativ 65 de milioane de dolari, creînd locuri de muncă pentru mai mult de 500 de locuitori din această regiune a Moldovei”.
Elena Ivanov