35 de locuitori ai raioanelor Taraclia, Vulcănești și Ceadâr-Lunga s-au întâlnit cu deputate și deputați din Parlamentul Republicii Moldova și cu reprezentanți ai Oficiilor Teritoriale de Informare ale Parlamentului (OTIP), luni, 13 iunie, în or. Taraclia, în cadrul celei de-a 13-a ediții a Forumului regional parlamentar „Dialog cu cetățenii”.
De data aceasta, au participat deputate și deputați din majoritatea comisiilor parlamentare.
Forumul este organizat pentru a spori comunicarea dintre cetățeni – reprezentante și reprezentanți ai autorităților publice locale, ai societății civile – și deputați. Iar Chiril Tatarli, președintele raionului Taraclia, și-a exprimat speranța că acest forum va îmbunătăți relațiile dintre deputații Parlamentului Republicii Moldova și cetățenii raionului Taraclia. „Ne bucurăm că nu ați uitat de noi și mizăm pe faptul că problemele ce vor fi puse în discuție astăzi își vor găsi soluția, grație dvs.”
Printre temele principale aduse pe masa discuțiilor de către cetățeni s-au regăsit inițiativele de dezvoltare a economiei și educației la nivel local, protecția socială a diferitor categorii de cetățeni, implicarea femeilor în politică, situația minorităților naționale şi altele. Mai mult, un subiect mai special, larg dezbătut pe parcursului forumului, a fost statutul raionului Taraclia.
Deputata Elena Bodnarenco a informat oamenii prezenți la forum că proiectul privind statutul raionului Taraclia a fost votat în prima lectură. „Ulterior, a fost expediat Comisiei de la Veneţia, care are un rol consultativ şi sperăm să primim cât mai curând avizul”, a menţionat deputata.
Pe parcursul forumului s-a acordat o atenție deosebită și noii legi adoptate – Legea nr.71 – care prevede reprezentarea de cel puțin 40 la sută a femeilor în politică și în procesele de luare a deciziilor, dar și introducerea a 14 zile calendaristice de concediu parental, de care poate beneficia tații copiilor.
„Pentru a fi cât mai multe femei în politică, dar și în procesele de luare a deciziilor, pe lângă legea care a fost adoptată, e necesar ca responsabilitățile casnice să fie divizate între soț și soție. De regulă, femeile au mai multe responsabilități în familie, de aceea le este mai greu să se implice în viața publică. Cred că trebuie să schimbăm modul de viață și astfel vom oferi femeilor dreptul egal de a participa în viața social-politică a statului”, a menționat Chiril Lucinschi.
În ceea ce privește reprezentarea minorităților în administrația locală, deputatul Corneliu Dudnic a remarcat importanța cunoașterii limbii de stat, indiferent de apartenența la o minoritate națională. Iar deputatul Eduard Smirnov a reiterat necesitatea ca autoritățile să susțină studierea limbii române de către minoritățile naționale. „Ar fi bine să fie oferite cursuri gratuite de studiere a limbii de stat şi elaborate programe speciale, care ar ajuta reprezentanții minorităților naționale să învețe mai bine limba”, a spus Smirnov.
Totodată, deputatul Corneliu Dudnic a încurajat cetăţenii să fie activi şi să solicite propuneri, soluții din partea deputaților. „Este datoria noastră să reacţionăm la orice propunere venită din partea oamenilor. Vă îndemn să veniţi cu idei, ca împreună să schimbăm lucrurile în bine. Trebuie să existe un parteneriat permanent între cetăţeni şi cei pe care aceştia i-au ales”, a punctat Corneliu Dudnic.
Și deși oamenii prezenți au salutat organizarea întâlnirii, aceștia au solicitat întâlniri permanente cu deputații. Mai mult, din partea lor, a mai venit solicitarea de deschidere a unui oficiu teritorial de informare a Parlamentului în raionul Taraclia. Ala Popescu, secretara generală a Parlamentului, a precizat că propunerea respectivă va fi discutată. „De doi ani, Parlamentul este reprezentat în teritoriu prin oficiile sale de informare. La etapa actuală, efectuăm un studiu privind eficiența activității oficiilor de informare, iar mai apoi, probabil în luna octombrie, vom stabili extinderea proiectului și în alte raioane, inclusiv în Taraclia”, a precizat Ala Popescu.
Forumul regional parlamentar a fost organizat cu susținerea Programului ONU „Femeile în Politică”, în parteneriat cu Platforma Comună de Dialog a Deputatelor din Parlamentul Republicii Moldova și Secretariatul Parlamentului. La finele fiecărui forum este formulat un sumar al discuțiilor, care urmează a fi remis spre examinare deputaților. Până în prezent, forumuri regionale parlamentare similare s-au desfășurat în raioanele Orhei, Leova, Edineț, Ungheni, Comrat, Ialoveni, Călărași, Soroca, Glodeni, Rezina, Cahul, Căușeni. Următorul forum se va desfășura la Cimișlia.
Programul ONU „Femeile în Politică” este implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, sprijinit financiar de Guvernul Suediei.
Elena Ivanov