Andrian Candu vrea mai multe evenimente tematice organizate în teritoriu pentru soluționarea problemelor curente ale cetățenilor
Sporirea și protejarea investițiilor interne, îmbunătățirea calității în mediul de afaceri din Republica Moldova, precum și implicarea activă a mediului asociativ locale în procesele decizionale la nivel central au fost principalele subiecte abordate în cadrul întâlnirilor Președintelui Parlamentului Andrian Candu la Oficiul teritorial de informare al Parlamentului din Comrat.
Cu prilejul vizitei în UTA Găgăuzia, Speakerul i-a primit în audiență pe decanul Facultății de economie a Universității de Stat din Comrat, Constantin Taușanji, precum și pe reprezentanții mediului de afaceri și ai societății civile din autonomie.
Președintele Parlamentului și-a exprimat susținerea pentru organizarea mai multor întâlniri în teritoriu a reprezentanții autorităților centrale cu factorii de decizie locali. În context, Andrian Candu a anunțat că va discuta cu colegii de la Chișinău despre posibilitatea de a organiza o serie de evenimente tematice, în afara Chișinăului, pentru a discuta despre problemele locale și modalitățile de implicarea mai activă a mediului asociativ regional în viața social-politică a țării.
„ONG-urile locale au o bună cunoaștere a situației reale din teritoriu, iar Parlamentul Republici Moldova este interesat să coopereze activ cu acestea pentru ca legile adoptate să corespundă așteptărilor cetățenilor. Mai mult decât atât, propun să organizăm conferințe regionale dedicate consolidării parteneriatelor cu societatea civilă locală, similare celei pe care am organizat-o la Chișinău la începutul lunii curente”, a subliniat Andrian Candu.
Prima acțiune comună ar putea fi organizată la Parlament pentru a marca un an de la ratificarea Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană.
În cadrul întâlnirilor de la Comrat, Andrian Candu a discutat și despre problemele, dar și așteptările fermierilor și a producătorilor agricoli, inclusiv despre accesul la subvențiile acordate de stat, creditele agricole și recuperarea investițiilor, perfecționarea legislației și a mecanismelor fiscale în agricultură. Alte subiecte abordate au vizat eficientizarea politicilor educaționale cu privire la minoritățile naționale.
De asemenea, Președintele Parlamentului a vizitat Școala muzicală din Comrat, unde își fac studiile circa 200 de tineri talentați, la patru specializări.
Elena Ivanov