Conform dispoziţiei Preşedintelui raionului nr. 23-AB din 12 februarie 2016, în perioada 22 februarie – 11 martie a fost constituită comisia cu privire la pregătirea lucrărilor agricole de primăvară în anul 2016, potrivit unui comunicat de presă.
Scopul comisiei a fost asigurarea pregătirii tehnicii agricole şi a cadrelor de mecanizatori şi efectuare în termeni optimi a lucrărilor agricole de primăvară.
Membrii comisiei au fost:
– Urîtu Dionis – vicepreşedinte al raionului;
– Bocan Gheorghe – şef Direcţia Agricultură, Economie, Investiţii, Relaţii Externe şi Servicii Funciare;
– Cojuşneanu Nicolae – inginer-inspector al inspectoratului pentru supraveghere tehnică „Intehagro”;
– Gherman Mircea – medic şef, Centrul de Sănătate Publică;
– Babenco Serafim – şef adjunct, Direcţia Raională Siguranţa Alimentelor;
– Manoli Ştefan – şef, Secţia Situaţii Excepţionale;
– Ciubotaru Nicolae – specialist superior Serviciul Relaţii Funciare şi Cadastru.
Comisia împreună cu conducătorii gospodăriilor agricole au stabilit măsurile şi căile de lichidare a neajunsurilor depistate. S-a atras atenţie la crearea condiţiilor de muncă pentru persoanele care lucrează cu pesticide şi carburanţi. În urma inspectării comisia a examinat situaţia şi nivelul de pregătire a tehnicii agricole, protecţia muncii, blocurilor alimentare şi comisia medicală a angajaţilor.
A fost verificat controlul depozitării, păstrării şi condiţionării seminţelor culturilor de câmp, legumicole şi bostănoase.
Agenţii economici se confruntă şi cu un şir de probleme cum ar fi:
– insuficienţa subvenţiilor acordate de stat agricultorilor;
– obstacolele birocratice create de Serviciul Vamal la exportul produselor agricole peste hotare;
– monopol pe piaţa de cereale;
– modificarea legislației privind modalitatea de calcul a prețurilor la produsele petroliere;
– Terenurile neprelucrate – promovarea unor iniţiative in acest sens, introducerea unor amenzi de catre APL pentru a motiva darea in arenda sau prelucrarea terenurilor arabile, asigurarea intrării acestora in circuitul agricol.
– accesul direct al producătorilor pe pieţele locale de desfacere, cu excluderea intermediarilor
În final nivelul de pregătire a tehnicii agricole în gospodării agricole la data efectuării controlului constituia 80-90% şi cu temp rapid se desfăşoară ultimele lucrări de reparaţie a tehnicii şi pregătirea ei pentru lucrările de nivelare a solului.
Elena Ivanov