Recent, la iniţiativa ministrului Apărării, Anatol Şălaru, tancul sovietic de pe teritoriul Brigăzii de infanterie motorizată „Ştefan cel Mare” a fost transferat la muzeul Ocupaţiei Sovietice în cadrul Centrului de Cultură şi Istorie Militară al Armatei Naţionale, în scopul educării militaro-patriotice a tinerei generaţii, care va fi deschis în anul 2016.
În acest context Ministrul Apărării a mai declarat că toate tancurile din Moldova, vor fi demontate şi amplasate la muzeu. Pe teritoriul republicii Moldova sunt șase tancuri sovietice, cinci dintre acestea aparţin ministerului Culturii.
Unul din aceste tancuri este situat între satele Leuşeni şi Nemţeni din raionul Hânceşti, pe o colină, la o înălţime de 160 de trepte. Tancul a fost scos din râul Prut în anul 1967, iar în 1968, tancul a fost înălţat. În toamna anului 2009 tancul sovietic, la graniţa cu România, a fost renovat.
Pentru a fi demontate tancurile care stau pe postamente în mai multe localități ale republicii, e nevoie de un ordin al Ministerului Culturii, susţin oficialii noştri.
“Nu am primit nici o hotărâre în acest sens, pentru aceasta este nevoie de o decizie”- menţionează Ion Biceoc, şeful secţie de încorporare a Centrului Militar Teritorial Hânceşti. D-lui a a adăugat şi faptul că deşi acest tanc nu este în administrarea lor, ei au grijă de acest monument cultural.
Contactat de CURIER, Ion Tulbu, şeful Direcţiei Cultură şi Turism din Hânceşti a declarat că nu cunoaşte situaţia dată, doar a auzit ceva din presă. “Mă gândesc că este o declaraţie nesăbuită, dar urmează să vedem dacă aceste declaraţii au fost întemeiate. Până la moment, nu am primit nici un ordin în acest sens, dacă vom primi ceva oficial de la Ministerul Culturii, atunci desigur şi noi vom trebui să luăm o poziţie oficială” – menţionează Ion Tulbu. D-lui, a mai declarat că la sfârşitul săptămânii acestea, urmează să vină reprezentanţi de la Ministerul Culturii, pentru a vizita un monument istoric de valoare şi o vechime de ani, bisericuţă din Cotul Morii, care la moment este avariată, pentru a vedea dacă ar fi posibilă restabilirea acesteia. “Cu ocazia acestei vizite, probabil, vom discuta şi despre declaraţia făcută de Ministrul Apărării, doar după această discuţie vom avea o claritate”- a conchis dl Tulbu.