În dimineața zilei de ieri, 10 martie curent, directorii instituțiilor de învățământ și lucrătorii medicali din acestea au fost convocați într-o ședință extraordinară de către conducerea raionului și a Direcției Învățământ, Tineret și Sport Rezina (DÎTS). Cauza – intoxicația elevilor cu insecticide la liceul din satul Cuizăuca.
Potrivit Consiliului raiona Rezina, la nivel de direcție a fost emis un ordin, prin care directorii de instituții de învățământ preuniversitar sunt atenționați asupra necesității sporirii acțiunilor de supraveghere a cazurilor de pătrundere în școli a diferitor chimicale care prezintă pericol pentru viață și sănătate. Dna șef de direcție a atenționat asistența și asupra următorului aspect – conducătorul instituției este responsabil pentru viața și sănătatea copiilor și a angajaților. Administrațiile instituțiilor și cadrele didactice au fost obligate, prin acealași ordin, să organizeze imediat acțiuni de responsabilizare a părinților și elevilor – adunări părintești, mese rotunde etc. Despre defășurarea acestor activități urmează să informeze DÎTS.
În cazuri de producere a situațiilor excepționale, imediat, să informeze DÎTS, Consiliul raional, serviciile desconcentrate din teritoriu.
În cadrul adunărilor părintești să li se vorbească părinților despre cazul de la liceul din Cuizăuca și să fie atenționați asupra neadmiterii situațiilor de acest gen. Să confirme, contra semnătură, că au fost informați și atenționați – acest fapt îi va responsabiliza numaidecât.
Dna Eleonora Graur, președintele raionului, vorbind în fața asistenței, a menționat că, pe moment, raionul se confruntă cu o situație excepțională. ”În faptul că a fost admisă repetarea situației din 3-4 martie curent sunt vinovate toate structurile responsabile. Bineînțeles, nu am în vedere aici urgența și spitalul. Situația e mai gravă decât ne-am fi așteptat”, a spus dna președinte. Dumneaei, la fel, a solicitat directorilor de instituții, diriginților de clasă să discute cu părinții și cu elevii, ca asemenea cazuri să nu mai fie admise în raion.
Dna Graur a mai cerut responsabilitate maximă de la fiecare, iar mâine în toate instituțiile de învățământ să fie desfășurate adunări cu părinții, despre care fapt să fie informată DÎTS. Ulterior, la ședința operativă de luni, ședul DÎTS îl va informa pe președintele raionului despre desfășurarea adunărilor părintești.
În continuare dna Eleonora Graur s-a adresat lucrătorilor medicali, prezenți în sală. În pofida faptului că salariile le sunt mici, dânșii au fost solicitați de către președinte să atragă mai mult atenția copiilor asupra igienei personale. Lasă de dorit. ”Nu trebuie să inițiați discuții în prezența tuturor, invitați separat părintele, împreună cu copilul, și vorbiți-le despre necesitatea întreținerii corespunzătoare a corpului și pieselor de vestimentație”, le-a mai spus dna președinte lucrătorilor medicali.
Dl Arcadie Mușinschi, vicepreședintele raionuuli în probleme juridico-sociale, a menționat că situația din raionul nostru a alertat întreaga țară. În capitală deja se intenționează întreprinderea măsurilor concrete privind verificarea elevilor în fiecare dimineață când intră pe ușa școlii. La noi, chiar dacă nu este posibilitate de angajare a unor strucutri speciale pentru a verifica copiii, o pot face pedagogii împreună cu elevii din clasele superioare.
Dna Silvia Stratan, președintele Sindicatului lucrătorilor Educației și Științei din raion, le-a amintit celor prezenți că în colective au instituite Comitete pentru sănătate și securitate în muncă, pe care le pot implica în monitorizarea situației și în activități de profilaxie.
În continuare, dna Eleonora Graur a solicitat, tot pentru lunea viitoare, programele de lucru ale lucrătorilor medicali din instituții, planurile de activitate, adoptate de către directori… Dumneaei a menționat că dorește să cunoască cum este verificată îndeplinirea lor, ce măsuri sunt luate în cazul activității necorespunzătoare obligațiunilor de funcție. ”Vom întreprinde și vizite inopinate prin școli, ca să vedem cum se prezintă situația în instituțiile noastre și la acest capitol”, a adăugat dna președinte.
De menționat că pe moment, activitatea liceului teoretic ”Ion Creangă” din satul Cuizăuca este sistată până luni.
În continuare, asistența, împreună cu specialiștii și conducerea DÎTS, a examinat și alte aspecte, introduse în agenda de lucru. Este vorba despre Metodologia de înmatriculare a elevilor în clasa I-îi în anul de studii 2016-2017; Activitatea lucrătorilor medicali din instituțiile de învățământ și participarea lor la seminarele instructive, desfășurate de către Centrul de Sănătate Rezina; Organizarea Olimpiadei la Științe (pentru prima dată Ministerul Educației organizează un test unic cu aspecte din chimie, fizică și biologie) etc. La fel, au mai fost discutate diverse aspecte ce țin de activitatea de zi cu zi a instituțiilor de învățământ preuniversitar din raion.
Elena Ivanov