În perioada 4 – 8 aprilie, elevii din 8 gimnazii și licee a raionului Hâncești au participă la seminarele non formale de educație civică organizate de Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) în cadrul campaniei de educație civică „Democrația se învață!”, potrivit unui comunicat de presă.
La seminare, elevilor le este demonstrată o nouă abordare a valorilor democratice, accentul fiind pus pe posibilitatea de exprimare a opiniilor și implicarea în organizațiile reprezentative, în special Consiliile de Elevi. În fiecare instituție se desfășoară în paralel 5 seminare – 4 cu tematica participării tinerilor în procesul decizional, al cincilea grup fiind instruit despre modalitatea de înființare și activitate Consiliului de Elevi.
Interesul tinerilor față de procesul decizional este un element cheie al unei democrații moderne. Astfel în contextul prezenței foarte scăzute a tinerilor la ultimul scrutin electoral CICDE a hotărât să ajute tinerii să înțeleagă adevărata lor valoare.
„La instruire am fost deschiși cu părerile noastre, nu ne-am rușinat să le exprimăm, ne-am simțit liberi și asta mi-a plăcut! ” – participant la instruirea din Gimnaziul din satul Boghiceni, Hâncești.
„Mi-a plăcut foarte mult modul de expunere a unor idei și felul în care formatoarea ne-a predat o lecție bună despre Democrație, formele de guvernământ și ce tip de guvernământ ar fi cel mai eficient” – participant la instruirea din Gimnaziul din satul Pogănești, Hâncești.
Pe parcursul a 2 luni, echipa de formatori CICDE, va vizita 40 de gimnazii și licee din 4 raioane ale Republicii Moldova – Hâncești, Anenii Noi, Strășeni și Ialoveni. Peste 4000 de elevi vor participa la seminare non-formale de educație civică menite să promoveze profilul cetățeanului activ și implicat.
Coordonatoarea de proiect, și formatoarea CICDE – Aliona Plăcintă menționează că implicarea elevilor va aduce avantaje pe termen scurt și mediu – „Elevii vor învăța să își reprezinte colegii în Consiliul de Administrație a școlii, unde împreună cu profesorii și administrația să colaboreze, să negocieze și să participa la luarea deciziilor ce reflectă interesele și necesitățile tuturor” declară formatoarea.
Dina Roșca